28 de ONG-uri cer protejarea Parcului Natural Văcărești

28 de ONG-uri cer protejarea Parcului Natural Văcărești

Într-o scrisoare deschisă, care se adresează ministrului Mediului și președintei Agenției Națională pentru Arii Naturale Protejate, 28 de organizații nonguvernamentale cer protejarea Parcului Natural Văcărești și propun o serie de măsuri prin care acest scop ar putea fi atins.

În iulie, 2018, modificările legislative (OUG 75/2018) au eliminat posibilitatea organizațiilor non-guvernamentale de a administra arii naturale protejate, fără a pune în schimb o alternativă viabilă. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), autoritatea responsabilă care a preluat sarcina administrării ariilor protejate, nu a reușit să găsească soluțiile și resursele necesare atingerii măcar a stadiului anterior de administrare, acest lucru determinând degradarea continuă a patrimoniului natural din România. Actualmente, România se află în procedură de infringement din cauza incapacității de a proteja și gestiona rețeaua Natura 2000.

„În această situație se află și Parcul Natural Văcărești (PNV). La doi ani de la preluarea administrației de către ANANP, parcul nu mai are o structură de administrare funcțională, nu are consiliu științific și consiliu consultativ și nici corp de rangeri. Regulamentul parcului nu este aprobat, planul de management, document esențial pentru gestionarea parcului, nu este aprobat. Infrastructura de vizitare se degradează. O consecință a lipsei măsurilor de management sunt: extinderea suprafețelor de stuf, scăderea îngrijorătoare a nivelului apei și expansiunea speciilor invazive de floră și faună. În anul 2018 au fost oprite proiectele de conservare și dezvoltare ale parcului de care ar fi putut beneficia sute de mii de oameni. Odată cu acestea, de fapt, a fost oprită viziunea de dezvoltare a unui proiect care ar fi putut vorbi oamenilor, într-un mod simplu și eficient, despre conservare, servicii ecosistemice și patrimoniu natural”, se arată în scrisoare.

Cele 28 de ONG-uri care au semnat scrisoarea deschisă au enumerat problemele care trebuie soluționate de urgență:

  1. Regulament. Este trimis de către Asociația Parcului Natural Văcărești la Ministerul Mediului în urmă cu aproape 3 ani (ianuarie 2018). Deși a fost avizat de către Consiliul Științific și ANANP, este încă neaprobat de Ministerul Mediului.
  2. Paza parcului. Parcul are nevoie de pază 24 din 24. Aceasta poate fi deservită de un corp de rangeri ai ANANP sau poate fi externalizată către un serviciu de pază și protecție. În lipsa acesteia, vizitatorii parcului sunt în pericol. Biodiversitatea este supusă braconajului și incendiilor iar infrastructura turistică se degradează.
  3. Planul de management. Este realizat de către Asociația Parcului Natural Văcărești. Pentru finalizare, documentul trebuie preluat de autoritatea competentă – ANANP, supus consultării publice și aprobat de către autoritatea responsabilă (Ministerul Mediului). Pentru a putea avea efecte asupra conservării biodiversității, a reconstrucției ecologice și a integrării parcului în viața orașului, documentul trebuie aprobat de urgență, amânarea aprobării acestui document deosebit de important se repercutează asupra echilibrului ecologic și valorii naturale și urbanistice a parcului.

Printre acțiunile dependente de Planul de management, se numără:

  • Managementul bălților și al luciului de apă. În lipsa măsurilor urgente de protecție și conservare, pe fondul secetei prelungite, nivelul lacurilor scade dramatic iar stuful se extinde în detrimentul luciului de apă. Speciile acvatice au dispărut deja în zone în care bălțile au secat.
  • Incendiile de vegetație. În lipsa pazei și a unui Plan de intervenție și prevenire a incendiilor, parcul este expus incendiilor de vegetație care pot afecta grav biodiversitatea, infrastructura turistică și siguranța vizitatorilor.

Astfel, semnatarii scrisorii solicită:

  1. Aprobarea de urgență a Regulamentului Parcului Natural Văcărești
  2. Identificarea urgentă și aplicarea a unei soluții pentru paza parcului
  3. Aplicarea măsurilor urgente de conservare pentru managementul apei și al biodiversității parcului
  4. Însușirea planului de management realizat de către APNV, punerea acestuia în dezbatere publică și aprobarea lui până la sfârșitul anului 2020
  5. Utilizarea bugetului alocat prin AFM pentru implementarea măsurilor urgente de management și a viitorului plan de management.

Parcul Natural Văcărești, singurul parc natural situat în mediul urban, are capacitatea de a vorbi oamenilor despre natură și beneficiile pe care aceasta le oferă, într-un mod în care niciun alt proiect n-o poate face. Până acum, zeci de mii de oameni l-au vizitat și au avut posibilitatea să participe la programe de educație și informare organizate de Asociația Parcul Natural Văcărești și de partenerii acesteia. Alături de capacitatea imensă de a vorbi oamenilor despre natură și binefacerile acesteia, parcul reprezintă și oglinda capacității autorităților publice responsabile de a-și face datoria și de a gestiona corect patrimoniul natural al țării. În calitate de parteneri de dialog, vă solicităm intervenția de urgență pentru asigurarea condițiilor de management necesare protecției biodiversității, reconstrucției ecologice și amenajării corespunzătoare a singurului parc situat în mediul urban din România”, au mai transmis ONG-urile.

În sprijinul acestui demers, Asociația Parcului Natural Văcărești a lansat o petiție prin care solicită implementarea de urgență a regimului de pază, și aprobarea regulamentului parcului. Petiția poate fi citită aici.

Organizații semnatare sunt: Asociația Parcul Natural Văcărești, Miliția Spirituală, Milvus Group, WWF România, Societatea Ornitologică Română, Conservation Carpathia, Ecopolis, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Terra Milleniul III, 2 Celsius, CeRe. Centrul de Resurse pentru Participare Publica, ActiveWatch, Rise Out, Asociația CIVICA – Iași, Ecotop – Oradea, Eco-Civica, Aqua Crisius, Centru pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, Asociația Rangerilor din România, Societatea Ecologică Aquaterra, Greenpeace România, Asociația pentru Protecția Albinelor și a Polenizatorilor Sălbatici, A.R.C.E.N., Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Incotroceni, Asociația Kogayon, Letea în UNESCO, Asociația Salvați Dunărea și Delta, Viitor Plus.

Reamintim că Asociația Parcul Natural Văcărești a mai trimis o scrisoare deschisă către Ministerul Mediului, privind aceleași probleme enunțate în această scrisoare comună, pe 29 iulie.