Timpul reprezintă una dintre cele mai importante resurse de pe pământ, deoarece este limitat și nu poate fi multiplicat. Deși 24 de ore într-o zi sunt suficiente pentru îndeplinirea obiectivelor personale, majoritatea oamenilor nu ajung niciodată să fie mulțumiți cu ceea ce realizează. Pentru a rezolva problema, este necesara o abordare de managementul timpului diferită. Dacă și tu vrei să-ți dezvolți această abilitate, urmează sfaturile de mai jos!
1.Începe cu activitățile dificile
Cei mai mulți oameni sunt productivi în timpul dimineții, astfel încât prima jumătate a zilei este perioada ideală pentru a te ocupa de sarcinile importante. Dacă alegi să acționezi în acest mod, sunt șanse mari să termini programul cu mai mult decât ai planificat inițial. Pe de altă parte, atunci când decizi să te ocupi mai întâi de taskurile simple, rezultatele ar putea fi negative. Acest lucru se întâmplă fiindcă ți-ai consumat deja energia pe lucrurile care nu contau atât de mult și ajungi să depui efort suplimentar. Prioritizarea în mod corespunzător și folosirea orelor de vârf de productivitate este cheia pentru a putea realiza mai mult.
2.Blochează secțiuni de timp specifice
Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au apărut din ce în ce mai multe distrageri de atenție. Aplicațiile și apelurile de pe smartphone te vor scoate din starea de flux și te vor obliga să ai un nivel de eficiență redus. Singura cale prin care să te asiguri că asta nu se va întâmpla ar fi să stai cât mai departe de acest scenariu. Dedică-ți fluxuri de cel puțin 1 oră la sarcinile dificile și folosește un cronometru. Dacă lucrezi în mediul online, multe dintre proiecte pot fi gestionate prin metoda 60-60-30.
Aceasta este similară cu Pomodoro, însă timpul va fi unul dublu. Asta înseamnă că nu vei lucra 25 de minute cu 5 minute pauză. În schimb, vei lucra 50 de minute cu 10 minute libere, iar apoi vei repeta procesul și la final există o oprire de 30 de minute. Tehnica poate părea dificilă la început, dar va fi ideală pentru taskurile complicate. Având atenția îndreptată pe un singur lucru pentru o perioadă lungă, vei atenua distragerea atenției și o să te poți focusa mai ușor.
3.Folosește calendarul
Spre deosebire de listele to-do, calendarul ar fi o soluție mai avansată. Asta pentru că ai posibilitatea de a seta reminds, precum și de a adăuga taskuri pe care trebuie să-ți amintești că le ai de rezolvat. Spre exemplu, vei seta acțiuni repetate la anumite ore și chiar sarcini săptămânale și lunare. Un calendar mai este util pentru întâlniri de business sau alte evenimente importante, fiind un instrument apreciat de mulți antreprenori și manageri. Organizarea se va efectua în culori care vor determina gradul de prioritate. Există șansa să nu poți duce totul până la final, dar vei avea timp să te ocupi de ce contează cel mai mult.
4.Construiește-ți rutine bune
În loc să te bazezi pe motivație pentru a fi productiv în fiecare zi, ar fi mai bine să-ți recunoști propriile limite și faptul că mintea ta este în căutare de confort permanent. Nu te poți ocupa constant de muncă doar cu voință, deoarece această resursă are limite și uneori nici nu este prezentă. Ar putea deveni însă posibil să-ți formezi obiceiuri noi, pe care apoi să le practici automat. Lucrurile pe care le faci deja zilnic de mult timp nu necesită efort pentru a fi duse la capăt. Procesul are loc și se repetă în mod natural, indiferent de felul în care te simți. Așadar, este esențial să fii conștient de acest concept și să-l folosești în avantajul tău.
Cum poți gestiona timpul mai bine?
Cu toții ne-am dori să avem mai mult timp într-o zi, însă acest lucru nu este posibil. Tot ceea ce poți să faci este să-ți gestionezi orele într-un mod mai eficient, având focusul pe activitățile cele mai importante. Dacă sfaturile de mai sus te-au ajutat, nu uita faptul că te poți înscrie oricând la un curs de time management susținut de Cătălina Duțu . Prin intermediul acestuia, vei învață cum să fii mai productiv și să termini de cel puțin 2 ori mai repede sarcinile zilnice.