5 victorii ecologice din 2021 care oferă speranță

5 victorii ecologice din 2021 care oferă speranță

Este ușor să te simți descurajat în legătură cu starea mediului global în 2021. Peste un milion de specii sunt în pericol de dispariție, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă continuă să crească, iar planeta a fost zguduită de o serie de schimbări climatice. evenimente meteorologice extreme. Între timp, lumea continuă să se confrunte cu o pandemie mortală care pare că nu se va termina niciodată.

Dar, pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, există motive să ne simțim prudent optimist cu privire la domeniile în care mediul a obținut victorii în 2021.

Este important de reținut că chiar și aceste evoluții promițătoare implică angajamente care pot fi încă diluate, înșelătoare sau total neîndeplinite. Totuși, există semne de succes pe acest drum lung și dificil. Iată cinci motive pentru a fi plini de speranță.

1. Retragerea combustibililor fosili

Întârziată cu un an ca urmare a COVID-19, COP26 din noiembrie — Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, desfășurată la Glasgow — a salutat al doilea cel mai mare emițător de combustibili fosili din lume, Statele Unite, înapoi la masa negocierilor după patru ani de inacțiune în privința schimbărilor climatice. Până la sfârșitul summit-ului, SUA și China au făcut o declarație comună surprinzătoare de a lucra împreună pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris.

În timp ce nivelul de ambiție de la Glasgow s-a confruntat cu numeroase critici, în special în ceea ce privește protejarea țărilor în curs de dezvoltare de impactul climatic și sprijinirea tranziției acestora la sisteme de energie curată, obiectivul de a menține încălzirea la 2,7 °F (1,5 °C) este probabil mai realizabil acum. . În special, țările au convenit să-și „reducă treptat” utilizarea cărbunelui – care nu a îndeplinit un proiect inițial de „eliminare” a cărbunelui – și mai mult de o sută de țări au convenit să-și reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030.

Departe de Glasgow, administrația Biden a anulat controversata conductă Keystone XL și a suspendat contractele de închiriere de foraje de petrol în Refugiul Național Arctic pentru Faunei Sălbatice, deși deschide, de asemenea, milioane de acri pentru explorare de petrol și gaze. Administrația și-a stabilit obiectivul de a genera 30 de gigawați de energie eoliană offshore până în 2030 și și-a anunțat intenția de a reduce costurile energiei solare cu 60% în următorul deceniu; cele două declarații fac parte dintr-un plan pentru ca SUA să fie alimentată de o rețea curată până în 2035. În plus, președintele Joe Biden a mandatat în august ca până în 2030, jumătate din toate vehiculele noi vândute în SUA să fie electrice.

La nivel global, consumul de energie regenerabilă în 2021 este de așteptat să crească cu 8%, cea mai rapidă creștere anuală din anii 1970, în timp ce în SUA, un nou raport a constatat că aproape sa dublat de patru ori în ultimul deceniu.

În Țările de Jos, o instanță a ordonat lui Royal Dutch Shell să-și reducă emisiile de carbon cu 45% față de nivelurile din 2019 până în 2030, un rezultat descris de un avocat drept „punct de cotitură în istorie”.

2. Progrese în materie de plastic

Ultimele 12 luni au fost înregistrate o serie de legislații pentru a reduce poluarea în creștere cu plastic. În statul Washington, guvernatorul Jay Inslee a semnat o lege care interzice produsele din polistiren, cum ar fi răcitoarele cu spumă și ambalarea alunelor; solicită clienților să solicite ustensile de unică folosință, paie, capace de pahare și condimente; și impune conținut minim reciclat post-consum într-un număr de sticle și ulcioare de plastic, inclusiv cele pentru produse de îngrijire personală și pentru curățarea gospodăriei.

California a adoptat legi emblematice care, printre altele, interzic producătorilor să plaseze simbolul de reciclare „săgeți urmărite” sau cuvântul reciclabil pe articolele care nu sunt de fapt reciclabile; interziceți exporturile mixte de deșeuri din plastic către alte țări să fie considerate „reciclate”, doar pentru ca autoritățile locale să poată pretinde că respectă legile statului; solicita ca produsele etichetate ca compostabile să se descompună în condiții reale; și interzicerea utilizării PFA-urilor de lungă durată, cunoscute sub numele de substanțe chimice pentru totdeauna, în produsele pentru copii.

Asemenea acțiuni pot fi reflectate la nivel federal în urma introducerii Legii „Break Free from Plastic Pollution Act”; printre altele, propunerea a doi parlamentari americani ar interzice unele produse din plastic de unică folosință și ar întrerupe autorizațiile pentru noile fabrici de fabricare a materialelor plastice.

În noiembrie, secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a anunțat că SUA vor susține un tratat global pentru combaterea poluării cu plastic; administrația Trump s-a opus. Sprijinul SUA este esențial, având în vedere că națiunea contribuie cel mai mare la deșeurile de plastic din lume, așa cum se arată într-un raport mandatat de Congres, publicat în decembrie. Tratatul pare acum sigur că va merge mai departe, iar Organizația Națiunilor Unite este programată să se întrunească la Nairobi în februarie pentru a începe negocierile oficiale.

În decembrie, Academiile Naționale de Științe au îndemnat SUA, care generează mai multe deșeuri de plastic decât toate statele Uniunii Europene la un loc, să dezvolte o strategie de reducere a acestora, inclusiv un plafon național pentru producția de plastic virgin.

3. Protejarea pădurilor

De departe, cea mai mare veste în conservarea pădurilor a fost angajamentul de la Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow de a pune capăt defrișărilor până în 2030; angajamentul include un angajament de a oferi 12 miliarde de dolari în finanțare pentru „a ajuta la eliberarea potențialului pădurilor și al utilizării durabile a terenurilor”. Cu toate acestea, promisiunea a fost îndeplinită cu un scepticism larg răspândit, nu în ultimul rând pentru că ratele defrișărilor au crescut de fapt în urma unui acord din 2014 cu același scop.

Cu toate acestea, 2021 a avut o serie de victorii pe teren. În octombrie, președintele Felix Tshisekedi al Republicii Democrate Congo a cerut un audit al vastelor sale concesiuni forestiere și suspendarea tuturor „contractelor discutabile” până la finalizarea auditului. Câteva săptămâni mai târziu, guvernul sa retras dintr-un plan de ridicare a unui moratoriu de 19 ani privind acordarea de noi licențe de exploatare forestieră în Pădurea Bazinului Congo. „Nu mai vrem contracte cu parteneri care au venit să ne taie cu sălbăticie pădurile; vom retrage aceste tipuri de contracte”, a declarat ministrul Mediului, Eve Bazaiba. Grupurile ecologiste rămân precaute, iar Greenpeace solicită ca moratoriul RDC să fie permanent.

Guvernul provinciei indoneziene Papua de Vest a revocat permisele pentru 12 contracte de ulei de palmier care acoperă mai mult de 660.000 de acri (o suprafață de două ori mai mare decât Los Angeles), dintre care trei cincimi rămân împădurite. Grupurile pentru protecția mediului și a indigenilor îndeamnă guvernul să meargă mai departe și să recunoască drepturile popoarelor native din acele zone de a gestiona ele însele pădurile. Trei dintre cei 12 titulari de contracte continuă să lupte împotriva deciziei guvernului în instanță.

Și cea mai înaltă instanță din Ecuador a decis că planurile de extragere a cuprului și aurului într-o pădure protejată ar afecta biodiversitatea acesteia și ar încălca drepturile naturii, care sunt consacrate în constituția ecuadoriană. Hotărârea înseamnă că concesiunile miniere și autorizațiile de mediu și de apă din pădure trebuie să fie anulate.

4. Refacerea habitatelor

Administrația Biden și-a petrecut o parte din primul său an restabilind protecția habitatelor care fuseseră anulate de predecesorul său. Poate cea mai proeminentă a fost restabilirea protecției complete pentru monumentele Bears Ears și Grand Staircase-Escalante din sudul Utah, precum și Northeast Canyons and Seamounts National Monument din New England.

Administrația a restabilit protecția peste 3 milioane de acri de pădure veche din nord-vestul Pacificului, care este habitatul esențial pentru bufnița pătată din nord. De asemenea, a inversat efortul de a slăbi Tratatul privind păsările migratoare pe care Casa Albă Trump l-a pus în mișcare în ultimele sale zile de mandat. Între timp, o instanță a anulat decizia administrației Trump de a elimina protecția de pe 10 milioane de acri, mai ales în Nevada și Idaho, pentru a permite exploatarea minieră în habitatul esențial pentru mai marele cocoș.

În mai, administrația Biden a dezvăluit inițiativa sa America the Beautiful, care, printre altele, a stabilit primul obiectiv național de conservare: conservarea a 30% din terenurile și apele SUA până în 2030. Ea reflectă obiectivul Națiunilor Unite de a proteja același procent de teren. și ocean, obiectiv pentru care s-au angajat peste 100 de națiuni în septembrie.

În noiembrie, Columbia s-a angajat să-și protejeze 30 la sută din terenul său până în 2022. Și Panama a făcut pași majori în direcția aceluiași obiectiv, triplând dimensiunea zonei sale marine protejate Cordillera de Coiba. Tot în noiembrie, Portugalia a înființat cea mai mare rezervație marină complet protejată din Europa.

5. Sprijin pentru fauna sălbatică

Populațiile unora dintre cele mai emblematice specii din lume prezintă o oarecare îmbunătățire ca urmare a măsurilor de protecție. În iulie, China a anunțat că nu mai consideră că panda uriaș, simbolul World Wildlife Fund, este pe cale de dispariție, ridicându-și statutul la vulnerabil. Puțin peste 1.800 de panda au rămas în sălbăticie, o îmbunătățire față de cei 1.100 despre care se crede că trăiesc în sălbăticie chiar în anul 2000. Între timp, China a anunțat crearea Parcului Național Giant Panda, parte a unui sistem de noi parcuri care va acoperi o zonă. aproape de dimensiunea Regatului Unit. Parcurile sunt concepute pentru a proteja speciile native, cum ar fi tigrul din nord-estul Chinei, leopardul siberian și gibonul cu creasta neagră din Hainan.

Balenele cu cocoașă, ale căror cântece bântuitoare au contribuit la construirea sprijinului pentru campania „Salvați balenele”, care a inaugurat mișcarea ecologistă modernă, sunt în creștere în număr în multe părți ale zonei lor, inclusiv în largul Australiei (unde guvernul ia în considerare eliminarea lor din țara). lista amenințată) și în zonele lor de hrănire din Atlanticul de Sud. Acestea fiind spuse, numărul de viței din populația Atlanticului de Nord-Vest a scăzut în ultimii 15 ani.

Mai multe specii de ton nu se mai îndreaptă spre dispariție, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Două specii de aripioare roșii, o aripă galbenă și un albacore nu mai sunt clasificate ca fiind pe cale critică de dispariție sau s-au mutat complet de pe lista internațională principală a speciilor pe cale de dispariție, rezultatul deceniilor de eforturi de a limita impactul pescuitului comercial.

La trei mii de ani după ce specia a fost eliminată peste tot, cu excepția insulei eponime, șapte diavoli tasmanieni s-au născut într-o rezervație din Australia continentală. Oamenii de știință speră că, dacă marsupialele se stabilesc din nou pe continent, ar putea juca un rol vital în controlul speciilor invazive.