Acțiune de ecologizare a insulei şi digului Lacul Morii, pe 4 iulie

Comunitatea Pădurea Bucureşti şi Go4Fun România organizează sâmbătă, 4 iulie, o nouă acţiune de combatere a ambroziei şi de ecologizare a digului şi insulei Lacul Morii. Voluntarii vor curăța ultima parte a digului.

Acțiunea de curățare de sâmbătă va fi o continuare a altor două inițiative de acest fel, desfășurate pe 20 și 27 iunie.

„Hai la smuls ambrozia şi la curăţenie, cu distanţare socială garantată! Pe 20 şi 27 iunie strângem gunoaiele de pe digul Lacul Morii din sectorul 6, pe fracţii (sticlă, hârtie, metal, plastic) şi facem aplicaţii practice de scos ambrozia, până nu e prea târziu. Preferabil să veniţi cu mănuşi, măşti şi ceva unelte, dacă aveţi, sau vă oferim noi mănuşi şi sape”, i-au îndemnat organizatorii pe cetăţeni, în primele două acțiuni.

Peste 50 de voluntari au umplut, pe 20 iunie, 100 de saci cu deșeuri colectate separat de pe insula și digul Lacul Morii din București. În urma acțiunii de pe 27 iunie, aproximativ același număr de voluntari au strâns, în patru ore de muncă, peste 100 de saci cu deșeuri.

„Aşteptăm ca autorităţile responsabile ale sectorului 6 să contribuie cu ridicarea sacilor. De asemenea, apreciem demersurile pe care le fac şi le solicităm permanentizarea acţiunilor de salubrizare şi asigurarea spaţiilor publice aferente zonei cu: toalete ecologice, coşuri de gunoi, iluminat public, balustrade pentru poduri şi toate cele necesare pentru ca cetăţenii să fie în siguranţă”, au afirmat organizatorii, pe pagina de Facebook, după cea de-a doua acțiune.

În timpul intervenției de sâmbăta aceasta, voluntarii își propun să curețe de deșeuri și de ambrozie digul Lacului Morii între insulă și Podul de la Roșu.

„E cea mai sălbatică parte din dig și cea mai aproape de Pădurea București, prima pădure urbană de 5.5 hectare”, explică organizatorii.

În urma inițiativelor Comunității Pădurea Bucureşti şi Go4Fun România, membrii Grupului Pescarilor de pe Lacul Morii iau în calcul să organizeze și ei o acțiune prin care să colecteze plasele de pescuit abandonate în lac.

Insula de la Lacul Morii, cea mai mare plajă artificială din România

Primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, a anunțat ieri pe Facebook că insula de pe Lacul Morii va deveni cea mai mare plajă artificială din România.

„Lacul Morii este următoarea mare provocare pentru mine. Puțini știu că nu ține de Primărie, ci de Apele Române. Chiar astăzi am primit avizul pentru emiterea autorizației de construire. Lacul Morii va fi o zonă de promenadă, dar și cea mai mare plajă artificială din România. Toți cetățenii sectorului nostru vor putea merge pe insula lacului să facă plajă fără să plătească”, a postat acesta.

Cetățenii i-au atras totuși atenția că făcea aceleași promisiuni la începutul anului trecut, când preciza că problema administrării Lacului Morii a fost rezolvată.

„În momentul în care am preluat mandatul, în primul rând am rezolvat problema juridică pentru că acea zonă nu este în administrarea PS6, este în administrarea Apelor Române. A trebuit să facem un protocol astfel încât noi să putem investi în acea zonă. Lucru care s-a întâmplat anul trecut”, spunea Mutu în ianuarie 2019.

Cu o investiţie de 11 milioane de lei, insula, care măsoară aproape 33 de mii de metri pătraţi, ar fi trebuit să se transforme în primăvara lui 2019 în cea mai mare plajă artificială din România, cu zone de sport şi restaurante.