Program pilot de pietonalizare a străzilor din jurul parcurilor din Bucureşti

ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) propune autorităţilor din Bucureşti un proiect pilot prin care să mărească spaţiile de recreere, prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor.

ONG-ul a înaintat propunerea autorităților locale spre evaluare și locuitorilor Bucureștiului spre dezbatere.

Proiectul-pilot vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând cu data de 6 iunie, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, urmărind să experimenteze lărgirea integrată a spațiilor de recreere în contextul crizei generate de coronavirus și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență. „Străzi deschise” este un punct de pornire pentru abordarea integrată a extinderii tuturor spațiilor de recreere din oraș în noul context impus de pandemia COVID-19.

Într-o primă etapă, ONG-ul propune extinderea spațiului celor două grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000 mp. Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, va ajunge astfel la un total de 60.000 mp pentru locuitorii Bucureștiului care au nevoie de activitate fizică individuală și contact social.

Ce mai putem face in parcuri si in zona limitrofa?

  • Puteti sa va binedispuneti impreuna cu copiii apeland la jucarii artizanale din lemn. Fie pentru joaca in parc sau acasa. O sa va placa cu siguranta. Nu doar celor mici, ci si parintilor.
  • Putem sa ne plimbam pe 2 si 3 roti, caci Primaria capitalei a primit si propuneri de măsuri menite să încurajeze pe langa mersul pe jos si mersul cu bicicleta sau cu trotineta. Poate ca acum vor fi si luate in seama, dupa pandemia asta.

Faza pilot a proiectului „Străzi deschise” propune pietonalizarea de weekend a străzilor:
– str. Icoanei – segmentul strada Ion Movilă-str. Jean Louis Calderon;
– str. Dimitrie Orbescu;
– Piața Spaniei;
– str. Dumbrava Roșie;
– str. Aurel Vlaicu – segmentul bdul Dacia-str.Icoanei;
– intrarea Ion Voicu;
– str. Corneliu Botez;
– str. Schitul Darvari;
– str. Arthur Verona – segmentul str. Icoanei-B-dul Magheru;
– str. Pitar Moș;
– str. Eremia Grigorescu;
– str. Al. Donici – segmentul str. Icoanei-str.Vasile Lascăr;
– str. Ion Luca Caragiale – segmentul str. Maria Rosetti-str. Icoanei;
– str. A.D.Xenopol;
– str. Polonă – segmentul bdul Dacia-Piața Cantacuzino pe sensul de mers spre Șoseaua Ștefan cel Mare;
– str. Cristofor Columb;

Devieri:
– pe Bulevardul Dacia – obligatoriu înainte sau stânga în intersecțiile cu străzile: Polonă și Aurel Vlaicu – ocolire prin strada Vasile Lascăr
– pe strada Vasile Lascăr – obligatoriu înainte sau stânga/dreapta în intersecția cu strada Alexandru Donici
– pe străzile C.A. Rosetti – Maria Rosetti – obligatoriu înainte sau la dreapta în intersecțiile cu străzile: Schitul Dârvari și Pitar Moș
– pe strada Dionisie Lupu – obligatoriu înainte la intersecția cu strada Arthur Verona
– pe strada Icoanei – obligatoriu la stânga la intersecția cu strada Ion Movilă.

ARCEN va înainta azi propunerea „Străzi deschise” Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 1 și Primăriei Sectorului 2, cu scopul de a iniția o colaborare pentru punerea proiectului în practică.

În paralel, spune că va iniția dialoguri cu grupuri civice, ONG-uri și specialiști pentru perfecționarea și replicarea modelului la scara întregului oraș.