Calea schimbarii si cei 4 pasi catre ea

Calea schimbarii si cei 4 pasi catre ea

Închide ochii şi timp de 3 minute gândeşte-te la o atitudine, la un obicei la care te-ai gandit mai de mult ca e cazul să-l schimbi.

Poate fi vorba sa te lasi de fumat sau sa nu mai mananci atatea dulciuri. Sau chiar sa nu te mai lasi dus de prietenii care-ti cer tot timpul bani cu imprumut.

Constientizeaza ce simti in legatura cu aceasta schimbare: Cat de mult te preocupa lucrul asta? Cat de motivat esti sa o faci? Ce eforturi ai facut pana acum ? Ce costuri si ce beneficii implica aceasta schimbare. Daniel Goleman descrie cele 4 faze ale schimbarii asa cum le-a descoperit James Prochaska, psiholog cercetator la Universitatea din Long Island. Dupa Goleman, schimbarea are practic patru faze:

1. Orbirea

  • Problema nu este ca ei nu vad solutia, ci ca ei nu vad ca este vreo problema. G.K Chesterton
  • In aceasta faza, problema practic nu exista, oamenii se opun posibilitatii unei schimbari;

Chiar daca cei din jur ne spun ca este ceva in neregula cu noi sau in atitudinea noastra, noi nu suntem de acord cu ei si nu suntem inca pregatiti pentru schimbare. Refuzam ideea ca avem nevoie sa facem o schimbare in viata noastra si rezistam tenace oricaror tentative care ni se ofera pentru a o realiza.

2. Contemplarea

  • Oamenii aflati la acest nivel au acceptat necesitatea schimbarii, au ajuns la concluzia ca trebuie sa se perfectioneze, sa se corecteze, sa se indrepte si au inceput sa se gandeasca cum ar putea sa o faca.
  • Sunt deschisi sa vorbeasca despre asta dar nu sunt gata sa se inhame cu tot sufletul la un proces de schimbare; au o atitudine ambivalenta.
  • Actiunea este inlocuita deocamdata prin gandire si verbalizare.

In aceasta etapa avem o atitudine de victima. Manifestam o neputinta de actiona sau consideram ca problema ne depaseste, ca nu depinde de noi, ca altcineva poate sa faca ceva, ca daca X ar face ceva atunci si noi am putea sa… Unii asteapta chiar un moment magic, Anul Nou, ziua de nastere. Auzim deseori expresia „maine” sau „anul viitor”. Schimbarea esueaza deoarece nu suntem gata sa ne angajam total pentru realizarea ei. De fapt nu avem incredere ca NOI putem face ca schimbarea dorita sa aiba loc.
Este si exemplul unui inginer care a analizat timp de 5 ani de ce este timid si pasiv, dar nu a considerat ca a inteles suficient problema incat sa treaca efectiv la actiune.

3. Pregatirea

  • Oamenii incep sa se focalizeze pe solutii – cum sa devina mai buni, sa se perfectioneze. Ies din starea de victima, intrevad deja solutiile.
  • Este vremea formularii planului de actiune cu obiective specifice si detailate.
  • In aceasta etapa remarcam cresterea increderii in sine.

La acest stadiu suntem copti pentru schimbare. Ajungem de obicei in acest stadiu dupa o discutie de la suflet la suflet cu o persoana importanta, dupa un dezastru la serviciu sau dupa o criza in viata personala. Suntem pe muchie, dornici sa dezvoltam un plan de actiune. Suntem constienti de problema si vedem si modurile in care se poate rezolva, palpand apoape rezolvarea ei.

4. Actiunea

  • Apar schimbari vizibile.
  • Are loc transformarea vechilor obiceiuri.

In aceasta faza ne punem planul in aplicare, urmam pasii stabiliti. Ne schimbam felul cum actionam: se modifica paternurile emotionale, felul in care ne vedem pe noi insine. Oamenii cred ca acest stadiu este ceea ce inseamna de fapt schimbarea, dar asa cum vedem este de fapt ultima faza a ei, construita pe baza celorlaltor etape.

Iti propun acum sa fii sincer cu tine si sa constientizezi faza la care te afli. In ce stadiu esti? Stadiul la care te-ai recunoscut iti arata cat de aproape sau de departe esti ca schimbarea visata sa se produca.

Secretul unei schimbari rapide

Ca schimbarea sa se produca repede este important sa iesi din starea de victima. Ai incredere forta si in capacitatea ta de a schimba lucrurile!

„Nimic nu e mai interesant decât să te întorci într-un loc unde nimic nu s-a schimbat, doar ca să vezi cât de mult te-ai schimbat tu.” Nelson Mandela