Orice om care își dorește să se dezvolte, este într-o continuă căutare. Uneori nici măcar nu știi ce cauți exact. Dar dacă simți nevoia să crești, o să ai senzația de „simt că trebuie să schimb ceva”.
Am observat din discuțiile cu oamenii de la evenimente sau cei din programele online pe care le-am creat că foarte mulți dintre ei sunt în această stare de căutare:
„Simt nevoia de o schimbare.”
„Ceva nu îmi mai place, dar nu știu exact ce.”
„Parcă simt că m-am plafonat.”
„E momentul să trec la nivelul următor.”
„Pur și simplu, simt că nu fac ceea ce trebuie.”
„Știu că sunt pe direcția potrivită, dar parcă a venit momentul schimbării.”
Care e problema oamenilor ăstora?
Nu știu ce să facă în continuare.
„De unde știu ce mi se potrivește cel mai bine?”
E una dintre cele mai comune întrebări pe care le primesc.
Răspunsul e simplu: nu poți să știi. 🙂
Imaginează-ți că ai văzut într-o fotografie un loc superb și îți dorești să îl vizitezi. E o insulă exotică, departe de tine. Cauți informații, te uiți la mai multe poze, citești despre acel loc, poate chiar vorbești cu oameni care au fost acolo, iar mai apoi, pleci spre ea.
Ai studiat deja drumul. Știi, teoretic, tot despre cum să ajungi acolo. Doar că… atunci când îl parcurgi efectiv, parcă ceva e diferit.
Experiența reală nu e identică cu informațiile teoretice.
Să mergi pe drum până în punctul în care îți dorești să ajungi, e o experiență cu multe necunoscute.
Iar când ai să ajungi acolo s-ar putea să ai aceeași senzație: nu e așa cum știai tu în teorie. E posibil ca unele locuri, senzații, oameni, să-ți pară familiare, pentru că le-ai văzut în imagini.
Dar în mare… e diferit.
E același fenomen și atunci când îți cauți vocația sau când alegi să faci o schimbare în plan profesional: nu ai de unde să știi ce ți se potrivește sau cum arată locul ideal în care ai să poți să te exprimi și să te dezvolți, dacă nu ai experiență.
Și știu, cel puțin intuiesc, că ți-ar plăcea să îți spună altcineva ce ți se potrivește și unde să mergi și ce să alegi. 🙂
Părinții tăi, unii profesori, familia sau chiar prietenii tăi încearcă să te „îndrume”, dar într-un final, decizia și asumarea… sunt ale tale. Să mergi pe drum până în punctul în care îți dorești să ajungi, e o experiență cu multe necunoscute.
Ce ai făcut până acum? Cum a fost? Ce ai învățat din experiența ta anterioară?
Primul pas pe care poți să îl faci când vrei o schimbare în planul profesional este să răspunzi, măcar orientativ, următoarelor întrebări:
- ce ți-a plăcut până acum să faci?
- care au fost contextele în care te-ai aflat și nu mai vrei să ajungi?
- cu ce tipologii de oameni colaborezi și lucrezi cel mai bine?
- ce a fost cel mai împlinitor pentru tine în alte contexte profesionale?
- care ar fi condițiile sau contextele pe care le-ai seta ca exemplu de „așa nu”?
E o cale prin care te obiectivezi și ieși din starea de nu-știu-ce-vreau-dar-știu-că-așa-nu-mai-vreau-și-mă-frustrez. 🙂
Când răspunzi întrebărilor de mai sus ai să găsești indicii despre direcțiile care te atrag și despre cele în care categoric nu vrei să mergi sau alegi să le eviți, cât posibil.
Ca să-ți fie și mai ușor, începe să scrii o lista cu lucrurile de la actualul context de muncă pe care ai vrea să le ai în continuare, și o altă listă cu lucrurile din acest context pe care ai vrea să nu le mai trăiești la următorul loc de muncă.
Iar dacă ai impresia că tu nu ai experiență deloc, fie pentru că ești la început de carieră, fie pentru că ai lucrat mult timp în același loc, să știi că poți să răspunzi întrebărilor de mai sus dintr-o perspectivă diferită:
- este foarte probabil că ai făcut ceva, orice, până acum;
- poate ai participat în proiecte punctuale, poate ai făcut voluntariat sau internship;
- poate ai participat la evenimente sau ai avut șansa să fii parte dintr-o echipă care a elaborat lucrări sau a dezvoltat idei.
Toate experiențele de acest fel sunt experiență de muncă. Contexte din care poți să îți dai seama ce îți dorești, pe viitor.
Dacă nu înveți din experiențele prin care ai trecut, ca să iei decizii mai bune, nu vei putea să schimbi nimic, oricât te-ai strădui.
De ce insist să faci această scurtă cercetare despre tine?
Pentru că ai nevoie să iei decizii mai bune decât ai luat până acum. Iar dacă nu înveți din experiențele prin care ai trecut, nu vei putea să schimbi nimic, oricât te-ai strădui.
Dacă nu înveți să recunoști ceea ce îți place și ce nu, de dinainte să intri într-un context, e foarte posibil să ajungi din nou în poziția de „victimă” a împrejurărilor și a deciziilor altora.
Fă acest exercițiu ca să eviți durerile din trecut și să ai o bază conștientă, asumată, pe care să iei decizii.
Al doilea pas implică să dai drumul imaginației.
Cei mai mulți oameni, când caută un job, caută în exact același domeniu sau industrie în care au lucrat până atunci.
Ne întoarcem la analogia cu fotografia frumoasă de mai sus: să cauți loc de muncă doar și doar în domeniul tău, e ca și când ai fost în vacanță pe o insulă exotică, iar apoi mergi iar și iar și iar tot acolo. Niciunde altundeva, că acolo ai fost și îți place și… cel mai important: doar asta cunoști.
Tocmai de asta, te provoc să faci o listă cu TOATE joburile pe care ți-ar plăcea să le faci: din cele pe care le-ai avut deja, unele pe care doar le-ai studiat, de la distanță, unele pe care le fac prieteni sau cunoscuți de ai tăi și îți pare că te-ar atrage. Poate chiar unele complet diferite de ce faci acum.
Ca și când te uiți la poze cu alte insule exotice, frumoase, care te atrag, deși nu ai fost niciodată acolo și pare că e foarte mult necunoscut la mijloc.
Dacă nu îți lași imaginația liberă, dacă nu îndrăznești să studiezi și joburi unde îți pare că nu ai nicio șansă să fii angajat sau joburi care sunt cu totul în afara pregătirii tale actuale, e foarte probabil că vei ajunge să lucrezi în contexte extrem de asemănătoare, care nu te vor provoca. Ca și când vizitezi aceeași insulă, iar și iar.
Nu lua decizii ca și cum ar fi pe viață.
Mai ales legat de carieră.
Joburile, domeniile, meseriile se schimbă în timp.
Următorul lucru pe care poți să îl faci ca să descoperi ce ți se potrivește, ca loc de muncă, este să vorbești cu oameni care lucrează sau au lucrat în domeniile, contextele sau chiar pozițiile care te interesează pe tine.
Să faci asta te va ajuta să te obiectivezi. Vei combina ceea ce crezi tu, cu ceea ce ai studiat din diverse surse, cu experiența reală a celor pe care îi întrebi.
Da, părerile lor vor fi subiective, dar tu vei avea deja listele tale de mai sus și ai să poți să te folosești de ele.
Cum?
Uite așa:
- ia lista ta cu ceea ce îți dorești să ai la noul loc de muncă și compar-o cu ceea ce îți spune omul care lucrează în acea firmă sau pe acea poziție;
- ia lista ta cu ceea ce vrei să eviți într-un loc nou, pentru că nu ți-a plăcut în trecut, și compară cu ceea ce îți spune omul despre contextul nou.
Fă asta pentru fiecare firmă, poziție sau chiar industrie care îți trezește interesul.
Ai să vezi că folosind aceste liste, renunți la iluzii și fantezii despre ce este, cum este, ce ar trebui să fie sau să nu fie un nou context de muncă. De asemenea, ai să elimini și prejudecățile și toate lucrurile pe care le-ai auzit despre cutare loc de muncă sau angajator.
După ce ai toate informațiile astea clarificate, ai să poți să iei o decizie, cu o doză mai mare de luciditate. Iar după ce ai luat decizia… începe următoarea etapă de experiență și creștere.
Foarte important! Nu lua decizii ca și cum ar fi pe viață. Mai ales legat de carieră. Joburile, domeniile, meseriile se schimbă în timp. Și e în regulă să fie așa, pentru că schimbările contextelor din afara ta, susțin evoluția ta interioară. Și invers.
Iar de fiecare dată când simți că a venit momentul să faci o schimbare în carieră, poți să reiei pașii de aici și să te folosești de ei. Iar. Și iar. De câte ori e nevoie ca să îți găsești calea și să simți că ai un loc în care te potrivești și ți-e bine.
Până când? Până o iei de la capăt… 🙂