Murături populare: Pe 14 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Murăturilor.
În întreaga lume există o gamă largă de alimente care se murează de la legume, la pește și până la carne și ciuperci. In România, în mod tradițional, se păstrează la murat mai ales: gogonele, castraveți, varză, conopidă, pepeni, sfeclă roșie și ciuperci, iar în oțet îndeosebi ardeii și gogoșarii.
Murături
Pentru aromatizarea murăturilor se folosesc: mărar, crenguțe de vișin, ienibahar, usturoi, boabe de muștar, cuișoare, țelină, hrean, piper. Saramura, după procesul de fermentare, devine moare, care este puternic aromată și acrișoară. In unele gospodării se consumă ca atare sau se folosește la înăcritul ciorbelor.
Printre cele mai populare conserve pregătite de români se numără castraveții murați, preferați de peste 90% dintre aceștia, dar și zacusca (79%) și gogoșarii în otet (74%), în timp ce ciupercile conservate și pepenele murat sunt preparatele cel mai puțin întâlnite în cămările românești.