Ceaşca de sănătate: Verbina, leac pentru zeci de boli

Ceaşca de sănătate: Verbina, leac pentru zeci de boli

Verbina (verbena officinalis) este un remediu la ajutorul căruia trebuie să apelăm frecvent în anotimpul rece. Plantă foarte apreciată de medici şi de tămăduitorii din vechime, de 5000 mii de ani, verbina (iarba sacră a Antichităţii) continuă să-i uimească pe specialişti pentru puterea ei de vindecare în zeci de boli. Verbina poate fi întâlnită pe tot mapamondul, din Asia până în America.

Opinii despre plantă de ieri şi de azi

Planta conţine, printre altele, numeroase săruri minerale, esenţe  aromatice şi amare, ceară şi tanin. Medicii din antichitate foloseau verbina în combaterea  febrei, a nevralgiilor şi în crizele reumatice.

Datorită compoziţiei chimice a plantei, bogată în vitamine, în săruri minerale, în esenţe aromatice şi amare, ceară şi în tanin, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă verbina (iarba sacră a popoarelor antice), cunoscută în popor şi sub denumirile de spornic, veronică, sporiş, ca pe un remediu valoros pentru  afecţiuni digestive (colită, crampe abdominale), hepatice (hepatită), respiratorii (bronşită), dar şi pentru dureri reumatice, stări febrile sau pentru lactaţie insuficientă. De asemenea, verbina calmează durerile de sân ( în cazul femeilor care alăptează), de cap, de ovare, dar şi stările de nervozitate.

Tratamentul cu verbină s-a dovedit util şi în combaterea celulitei, a durerilor reumatice şi intercostale.

Planta este indicată în tratamentul hepatitei

Specialiştii apreciază vă datorită efectelor tonice şi de  drenoare hepatică, verbina este recomandară şi în tratamentul hepatitei. În acest caz, se consumă câte două-trei căni pe zi, până la vindecare.

Verbina are acţiune neuroprotectoare

Specialiştii în terapii naturiste precizează că verbina se numără printre primele plante recomandate în tratamentul depresiei sau în tulburările depresiv-anxioase.

Cercetări recente făcute de neurologii de la Universitatea din Hong Kong scot în evidenţă că verbina se numără printre puţinele remedii cu acţiune neuroprotectoare. Tratamentul cu verbină  împiedică degradarea celulelor sistemului nervos, odată cu înaintarea în vârstă şi acţionează favorabil asupra creierului şi a măduvii spinării. Totodată, planta este foarte eficientă în tulburări cauzate de stresul intelectual, de  tulburări de memorie şi în boala Alzheimer.  Pentru o eficienţă sporită, infuzia de verbină se combină cu polen de albine ( câte o linguriţă din fiecare).

Remediu în atacurile de panică

În atacurile de panică şi în dramaticele stări de anxietate, terapeuţii recomandă să se administreaze o linguriţă de pulbere de verbină în amestec cu pulbere de rozmarin, de trei ori pe zi.

Tratamentul durează trei luni şi contribuie la refacerea psihică.

Combate insomnia

Verbina este renumită pentru efectul ei terapeutic asupra insomniei. Persoanelor care se confruntă cu această problemă de sănătate, terapeuţii le recomandă o linguriţă de tinctura de verbină, amestecată cu tot atâta miere. Leacul se administrează cu 30 de minute înainte de culcare.

Verbina alungă migrenele

În cazul chinuitoarelor migrene, care apar pe fondul oboselii şi stresului, infuzia combinată de verbină face minuni. În acest caz ,  se administrează 500 ml pe zi, până la vindecare.

Bine de ştiut !

Verbina nu este recomandată femeilor gravide.

De asemenea, când este administrată în doze mari, verbina provoacă vomă.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia simplă: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită care se infuzează în 200 ml cu apă clocotită, timp de cinci minute. Zilnic se consumă două căni:una după masa de prânz şi a doua se bea seara, cu o oră înainte de culcare.

Infuzia concentrată: Pentru eficienţă maximă, se prepară un amestec de plante (câte o lingură de verbină, de busuioc, de tei şi de muşeţel). Punem o linguriţă  de amestec într-o cană cu 250 ml de apă. După ce clocoteşte un minut, ceaiul se acoperă 10 minute. Zilnic se beau câte două căni pentru menţinerea hipertensiunii arteriale în limite normale.

Infuzia combinată: Se pun la macerat trei-patru linguri de plantă uscată şi mărunţită în 500 ml de apă. După opt ore, licoarea se strecoară şi se consumă, după sfatul terapeutului.