Cele mai comune mituri despre internet banking demontate

Inca de cand a aparut serviciul de internet banking, in jurul lui au fost construite mai multe mituri, unele dintre ele avand un sambure de adevar la inceputul perioadei online, cand aceasta tehnologie era in dezvoltare si cand erorile erau frecvente. In prezent insa cele mai multe dintre ele sunt doar mituri si nu reprezinta motive de ingrijorare.

Internet banking vine cu probleme de confidentialitate si securitate

Institutiile financiare au o securitate foarte buna, dar niciun sistem nu este sigur. Informatiile valoroase sunt intotdeauna predispuse la hack-uri, dar utilizatorii ar putea preveni acest lucru daca:

  • Utilizeaza intotdeauna aplicatia mobila si site-ul web direct. Ar trebui sa se vada un mic lacat in stanga barei de cautare, care indica ca site-ul este securizat.
  • Utilizatorii trebuie sa se asigure ca au o parola puternica bazata pe o combinatie de numere, simboluri si litere. De asemenea, este important sa isi schimbe parola in mod regulat.
  • Utilizatorii ar trebui sa fie atenti al linkurile pe care le primesc pe mail si sa nu le deschida, sa intrebe serviciul de asistenta atunci cand primesc linkuri dubioase si sa aiba grija unde isi introduc datele de pe carduri si conturi si ce date introduc.
  • Se recomanda utilizarea autentificarii in 2 pasi astfel incat siguranta sa fie sporita.

Serviciile de internet banking sunt limitate

Serviciile bancare online ofera o multime de servicii, dar unele dintre ele inca impun proprietarilor de de conturi sa se prezinte pentru a semna documente. Acestea includ cereri de imprumut si credit, o retragere mare de numerar sau depozite mari. Dar, pe masura ce tehnologia online banking continua sa evolueze, este posibil sa se poata semna electronic, unele banci avand deja solutii in sensul acesta.

In prezent, bancile stiu ca proprietarii de afaceri  sau persoanele fizice care au conturi deschise doresc usurinta si comoditatea serviciilor bancare online, asa ca isi actualizeaza si isi imbunatatesc in mod constant activele digitale. Utilizatorii pot profita de aceasta tehnologie bancara in schimbare rapida si se puteti adapta unui sistem bancar online, mai ales ca toate sistemele sunt usor de folosite si sunt destul de simple si intuitive.

Serviciile de internet banking nu pot fi folosite tot timpul

In general serviciile de internet banking pot fi folosite tot timpul, pentru ca scurtele perioade de mentenanta sunt puse de obicei la ore in care nimeni nu intra online si dureaza foarte putin. Este adevarat ca utilizatorul va trebui sa aiba acces la internet si semnal la telefon pentru a le folosi, deci probabil ca in varful muntelui accesul la online banking poate fi limitat, insa in cele mai multe situatii serviciile e-banking functioneaza si pot fi folosite. Perioadele de mentenanta vor fi anuntate in aplicatie astfel incat utilizatorii sa poata face platile inainte daca este necesar pentru ca programul lor sa nu fie perturbat.

Avand in vedere toate aceste mituri concentrate in jurul sistemelor de plati online si e-banking, este clar ca utilizatorii mai au pasi importanti de facut pentru a descoperi aceste servicii.