China anunta ca nivelul mării a crescut cu 3,4 mm pe an în perioada 1980-2020

Nivelul apelor din zonele de coastă din China au crescut cu 3,4 milimetri pe an în perioada 1980-2020 și au atins anul trecut al treilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, a anunțat miercuri Ministerul Mediului din această țară, potrivit Reuters. 

În buletinul său anual privind starea mediului din țară, Ministerul Ecologiei și Mediului (MEE) a precizat că apele de coastă ale Chinei sunt în prezent cu 73 de milimetri mai mari decât “normalul”, definit ca fiind media din perioada 1993-2011.

De asemenea, ministerul a precizat că temperaturile medii naționale s-au situat la 10,25 grade Celsius în 2020, ușor mai scăzute decât în anul precedent, dar totuși cu 0,7 grade mai mari decât media din perioada 1981-2010.

Nivelul global al mării a crescut ca urmare a temperaturilor mai ridicate ale apei, precum și a topirii ghețarilor și a calotelor de gheață.

Potrivit unui raport al Ministerului Resurselor Naturale publicat luna trecută, temperaturile medii ale mărilor de coastă din China au crescut în medie cu 0,27 grade Celsius pe deceniu începând din 1980, în timp ce temperaturile aerului de coastă au crescut cu 0,39 grade.

De asemenea, ministerul a prognozat că nivelul apelor de coastă ar putea crește cu încă 55-170 de milimetri în următorii 30 de ani, ceea ce ar necesita o adaptare mai amănunțită a Chinei pentru a-și proteja coastele.

Orașele de pe coasta de est a Chinei au elaborat deja planuri de urgență pentru a face față creșterii nivelului mării, iar Shanghai, principalul centru financiar, analizează posibilitatea de a construi noi tuneluri de drenaj și porți de protecţie împotriva mareelor.