Cum se descurcă producătorii români în perioada de pandemie

Cum se descurcă producătorii români în perioada de pandemie

După măsurile impuse de autorități privind pandemia de Covid19, unii fermieri și agricultori români transmit mesaje disperate că nu au unde să-și vândă marfa și că sunt în pericol să arunce tone de legume la gunoi. Alții, pe de altă parte, caută soluții să se reinventeze și încearcă să-și vândă marfa online.

Pe 22 martie a intrat în vigoare o ordonanță militară prin care românii pot ieși din case doar dacă este neapărat necesar. De atunci, micii producători au început să spună că, deși multe dintre piețe sunt deschise, nu mai vin clienții.

George Petrișor Ghenea, fermier din Băleni, județul Dâmbovița, afirmă că producătorii sunt în pericol să arunce tone de legume la gunoi și îndeamnă românii să meargă în piețe. În fiecare an, el plantează două șarje de ridichi, însă în acest moment n-a vândut nici jumătate din prima recoltă, așa că a doua nici nu intră în plan. Acum mai are de recoltat 1.000 de metri pătrați de ridichi, 500 de metri pătrați de ceapă și 300 de metri pătrați de salată.

„Vindem legumele acum doar la capacitate de 25 la sută din potențialul de producție al marilor bazine legumicole. În piețele de en gross bate vântul, micii comercianți, magazinele mici, nu mai vin deloc să cumpere. Foarte puțini legumicultori iau în calcul să semene iarăși ridichi sau alta cultură”, a spus acesta pentru Green Report.

Potrivit fermierului, statul ar trebui să intervină în echilibrarea prețurilor, atât la legume, cât și la alimentele de bază. Cât despre marfa necomercializată, Ghenea spune că o va dona sau, dacă nu mai este în stare bună, o va arunca.

„Locuitorii din Băleni (n.r. mulți legumicultori sau fermieri) sunt foarte necăjiți, ca de altfel toți legumicultorii români”, a mai spus bărbatul.

Ion Păunel, coordonator al Centrului Regional Pentru Dezvoltare Rurală S.P.A Olt, a transmis pe Facebook o solicitare către reprezentații statului, cărora le cere să-i ajute pe micii fermieri să ducă legumele pe mesele românilor.

„Legumele noastre vă așteaptă. Avem nevoie de măsuri urgente, noi fermierii mici. Ne-a ajuns cuțitul la os! Avem hrană pentru români, ajutați-ne să ajungă pe masa lor”, a transmis acesta.