Dermatita alergică – este o reacție inflamatorie a pielii cauzată de contactul direct cu o substanță iritantă.
Astfel de substanțe ar putea fi: acizii, alcalinele, cum ar fi anumite săpunuri, detergenți, cosmetice, chimicale, metale. Reacția poate fi asemănătoare cu arsura.
Cele mai frecvente tipuri de dermatită alergică sunt cauzate de expunerea la o substanță la care persoana a devenit hipersensibilă sau alergică.
Leziunile pielii variază de la inflamație medie (ușoară roșeață) la cea gravă (fisuri sau denudări), depinzând de iritant, partea de corp afectată și de reactivitatea individului.
Alergeni pot fi: unele plante, nichelul, unele metale, unele medicamente (mai ales antibioticele – unele administrate direct pe piele – unguente), unele produse din cauciuc, unele textile, detergenți, produse de curățenie, adezivi, solvenți, parfumuri, alte chimicale.
Contactul repetat cu o substanță poate cauza sensibilizare.
Dermatita alergică implică reacția la o substanță la care persoana a fost expusă în mod repetat.
De multe ori nu are loc o reacție inițială, contactul repetat cauzând sensibilizarea și în consecință reacția la acel produs.
Simptomele cum ar fi pruritul (mâncărimea), inflamația (roșeața), căldura locală ar trebui sa îndrepte pacientul spre medicul dermatolog, care va stabili cauza suferinței și va indica tratamentul.
De asemenea, disconfortul mai poate să apară de la parfumuri, creme, aditivi din produsele cosmetice, alte chimicale industriale sau din cauza compușilor din latex și cauciuc ori chiar metal.
Sunt două tipuri de dermatită:
Cea de tip alergic: este rezultatul unui sistem imunitar care reacționează neobișnuit la o structură moleculară nouă.
Este posibil ca în trecut să te fi expus prea mult substanței respective, astfel încât corpul să dezvolte o alergie.
Această afecțiune nu este cauzată de anticorpi, ci are de-a face cu celule prea sensibile.
Alergiile se pot înregistra din cauza unor plante otrăvitoare, cum ar fi iedera, sau metale precum nichelul (alergii la cercei și alte bijuterii din acest material), conservanți din săpun, șampon și chiar substanțe folosite în fabricarea prezervativelor (latex).
Dermatita iritantă: nu este nevoie să fi fost dezvoltată vreo alergie, ci doar ca pielea să intre în contact cu o substanță puternică.
Multe dintre produsele de curățat casa, hainele sau detergenții de vase pot cauza aceasta problemă. In special persoanele cu eczemă sunt sensibile și mai predispuse la dermatita iritantă.
Produsele de curățat casa conțin foarte multe substanțe chimice, este un lucru știut deja.
Din fericire, există produse naturale care ne pot ajuta să scăpăm de murdăria nedorită și le putem găsi chiar în propria bucătărie.
Aceste ingrediente nu trebuie să lipsească din casa nimănui, deoarece sunt extrem de eficiente și sănătoase.
Prin faptul că sunt naturale, ele nu au afecte adverse și nu sunt toxice.
Bicarbonatul de sodiu
Utilizați bicarbonatul pentru a elimina mirosurile și pentru albire.
O pastă de bicarbonat și apă poate ajuta la albirea chiuvetelor și căzilor de baie, iar o cutie de bicarbonat ținută în frigider, baie sau dulapuri ajută la absorbția mirosurilor.
Cu ajutorul pastei de bicarbonat puteți curăța și cuptorul. Aplicați pasta de bicarbonat pe tot interiorul cuptorului și lăsați să acționeze timp de câteva ore, apoi ștergeți.
Lămâia
Sucul de lămâie este unul dintre cei mai mari agenți de curățare a organismului, ajutând la eliminarea grăsimii și detoxifierea sângelui.
În mod similar, se dovedește a fi o soluție excelentă și pentru curățarea casei. Acesta este un dezinfectant, care funcționează peste tot în baie, mai ales la toaletă.
Pune în cuptorul cu microunde o cană de apă care conține sucul de la o jumătate de lămâie.
Încălzește-o 2 minute și aburul care este generat va înmuia grăsimea și alte reziduuri lipicioase. Apoi, pur și simplu ștergi interiorul cuptorului.
Oțet
Oțetul este o soluție universală de curățat. Amestecă apă cu oțet și spală podeaua cu acest amestec obținut.
Testează-l mai întâi, pentru a te asigura că nu pătează. Este perfect și pentru ferestre, dar și pentru igienizare.
Este o metodă sigură și eficientă de a curăța porțiunile de care ai nevoie.
Ceara de albine
Puteți uita de produsele uleioase pentru lustrul mobilei în favoarea cerii de albine.
Ulei din arbore de ceai
Toarnă într-un recipient cu pulverizator ulei de arbore de ceai, câteva picături. Adaugă apă peste.
Folosește acest produs pentru igienizare și curățare. Dacă dorești să miroasă mai frumos, poți adăuga ulei esențial de geranium.
Va face minuni la acest capitol, iar tu, practic, vei economisi bani folosind acest amestec simplu.