Deșeurile de pe canalele Deltei Dunării vor fi strânse de voluntarii WWF

Din iulie până în septembrie, voluntarii WWF vor patrula pe canalele Deltei Dunării cu o barcă cu motor electric și vor colecta deșeurile plutitoare. Județul Tulcea colectează separat doar 3% din deșeurile reciclabile.

Patrula Zero Plastic (powered by Lidl) va colecta în timpul verii (iulie-septembrie 2020) deșeurile din plastic de pe canalele Deltei Dunării și le va depune în țarcurile de PET special amenajate în localitățile de proiect (Mahmudia, Sulina, Crișan, Sf. Gheorghe). Patrula beneficiază de o barcă personalizată pentru care a fost creat special un motor electric. Cu ajutorul motorului electric, barca va avea 20 de cai putere, o autonomie de  aproximativ 80 km și va putea transporta până la 7 persoane.

La acțiunea de la Mahmudia a fost folosit și noul aliat al programului „Cu apele curate”, – drona WasteShark, adusă în toamna anului trecut pentru prima oară în România. Tehnologic, WasteShark, una dintre cele mai avansate soluții de management al deșeurilor plutitoare, navighează la suprafața apei colectând până la 500 kg de deșeuri pe zi.

Până în luna septembrie, Patrula Zero Plastic va merge în toate localitățile de proiect, în trasee de o zi, două sau trei, și va colecta plasticul din zonele adiacente acestora: la Mahmudia, vor fi curățate în timpul acțiunilor și canalul Litcov, zona renaturată Incinta Carasuhat, lacurile din zonă și malurile localităților Murighiol și Dunavăț; urmează apoi zonele Crișan (canalele Caraorman și Ceamurlia, lacurile adiacente și Mila 23), Sulina (canal plajă, Dunărea Veche etc.) și Sfântu Gheorghe (Gârla turcească, lacurile adiacente și meandre).

Simultan, în toate localitățile din proiect, se va desfășura Campania educațională „Impactul plasticului în natură”, care constă în activități de comunicare și promovare a reciclării pentru turiști și localnici. Aceștia vor fi încurajați să alerteze Patrula Zero Plastic atunci când descoperă deșeuri din plastic pe canelele Deltei, prin adăugarea pe canalele de Social Media de fotografii găsite în excursii, cu hashtag-ul #PatrulaZeroPlastic.

De altfel, Compania de turism lent susținută de Ivan Patzaichin s-a alăturat campaniei și va furniza informații despre locațiile din Delta Dunării unde există deșeuri din plastic.

Hotelurile și pensiunile din zonă au fost invitate la un „Parteneriat pentru sustenabilitate”. Acestea vor fi ghidate și implicate în reciclarea deșeurilor din plastic, în paralel cu activități de comunicare pentru turiști despre impactul plasticului asupra mediului înconjurător și a apelor în special, și despre modalități de reciclare/ refolosire/ reducere a ambalajelor din plastic.

„Problema plasticului care plutește în derivă pe Dunăre este una spinoasă. Operatorii serviciilor de colectare a deșeurilor în Delta Dunării spun că nu au resurse suficiente, colectarea și transportul deșeurilor fiind dificilă și scumpă. În condițiile în care județul Tulcea a promis Uniunii Europene o rată de reciclare de 50%, pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării, în acest moment se reciclează doar 3% din aceste deșeuri”, a transmis WWF.

Despre programul „Cu apele curate”

©WWF România

Proiectul „Zero plastic în Delta Dunării” face parte din programul „Cu apele curate” implementat la inițiativa asociației Mai Mult Verde cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene și vine în contextul în care, conform unui studiu efectuat de Universitatea din Viena, Dunărea transportă zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic (1533 tone pe an).

În prima etapă a proiectului au avut loc acțiuni de igienizare în Delta Dunării și în zece orașe de pe Dunăre: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Brăila, Galați și Tulcea, în cadrul cărora au fost colectate 7,2 tone de deșeuri, dintre care 6,5 tone de plastic. Au urmat atât activități de amenajare și dezvoltare a infrastructurii de colectare a deșeurilor, prin care s-au colectat până în prezent 100 de tone de plastic, cât și campanii educative, de informare și de organizare comunitară. În total, aproximativ 2500 de voluntari au participat la acțiunile “Cu Apele Curate”.

În fiecare dintre cele zece orașe de pe Dunăre s-au format grupuri de inițiativă, care, ghidate de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și sprijinite de autoritățile locale, identifică soluții pentru reducerea și prevenirea poluării cu plastic. Organizatorii comunitari au învățat, printre altele, să scrie solicitări către primărie, să semnaleze nereguli legate de gestionarea deșeurilor și să organizeze întâlniri și ateliere cu membrii comunității locale.