Interpretarea echilibrului acido-bazic

Echilibrul acido-bazic al organismului este deosebit de important pentru o bună sănatate şi pentru a preveni majoritatea afecţiunilor. Organismul nostru funcţionează la parametrii normali doar atunci când mediul intern, în totalitatea lui, are un pH de 7,39, deci uşor alcalin.

Echilibrul acido-bazic al sângelui e reglat și menținut pe un interval de valori corespunzător funcționării organismului de sistemele tampon sanguine (bicarbonatul sanguin, hemoglobina, proteinele plasmatice, fosfaţi) prin mecanisme fizico-chimice ce apelează la și mecanismele biologice specifice anumitor organe, cum ar fi plămânul, ficatul, rinichiul, pielea Fiecare sistem tampon are două elemente reprezentate fie de un acid slab și sarea sa cu o bază puternică, fie de o bază slabă și sarea sa cu un acid tare. Sistemul tampon acționează în sensul reducerii amplitudinii variațiilor de pH.

Orice dezechilibru între baze şi acizi la nivelul ţesuturilor organice determină organismul să reacţioneze prin evacuarea substanţelor în exces sau prin neutralizarea unei părţi din această substanţă. Evacuarea se realizează cu ajutorul plămânilor care oxidează acizii (eliminând astfel cu fiecare expiraţie gaz carbonic şi vapori de apă), şi al rinichilor care elimină acidul uric, acidul sulfuric prin urină. De asemenea,  prin piele se mai elimină acizii din organism, mai precis prin intermediul glandelor sudoripare.

Pentru interpretarea echilibrului acido-bazic sunt necesare urmatoarele dozări: pH-ul (măsoară aciditatea sau alcalinitatea din sânge), presiunea arterială a dioxidului de carbon (paCO2) (măsoară componenta respiratorie), bicarbonatul (HCO3) (măsoară componenta metabolică), aceștia sunt dozați din sângele arterial recoltat din artera radială.