Jaguar va fi un brand numai de mașini electrice din 2025

Producătorul britanic Jaguar Land Rover a anunțat că brandul Jaguar de lux va conține numai mașini electrice din 2025. Cu un an înainte de termen, brandul Land Rover va lansa primul vehicul electric.

Holdingul Jaguar Land Rover (JLR) este o companie multinațională britanică de automobile și subsidiară a companiei indiene de automobile Tata Motors Limited. Activitatea principală a JLR este proiectarea, dezvoltarea, fabricarea și vânzarea vehiculelor care poartă mărcile Jaguar și Land Rover. Ambele mărci au istorii lungi și complexe înainte de fuzionarea lor – Jaguar întorcându-se în anii 1930 și Land Rover în anii 1940.

După ce compania a plătit anul trecut o amendă de 40 milioane de euro pentru că n-a atins obiectivele de reducere a emisiilor impuse de Uniunea Europeană, acum a anunțat că marca Jaguar va deveni complet electrică din 2025. Între timp, Land Rover își va lansa prima mașină electrică, în 2024. Tranziția JLR va necesita o investiție de 2,8 miliarde de euro pe an pentru electrificare și tehnologii conexe.

Pare că holdingul britanic are ambiții mari, însă până acum a făcut pași timizi. Singura mașină electrică pe care compania o vinde în prezent este Jaguar I-Pace SUV, însă și aceasta este construită de un contractor, și nu de JLR.

Avantajul pe care îl are compania, notează cei de la The Verge, este că Jaguar este totuși un bran de mașină premium, permițând astfel încasarea unor sume mari care ar acoperi costurile bateriilor moderne. Planurile includ și implementarea unor tehnologii ale companiei principale, Tata Motors, pentru a scădea costurile de producție.

Dacă totul merge conform planului, până în 2030 toate mașinile noi Jaguar și 60% din cele Land Rover să fie zero-emisii, anul în care Marea Britanie a anunțat că va interzice vânzarea vehiculelor noi cu motoare cu combustie internă. JLR speră să ajungă o companie zero-emisii până în 2039.