Legatura dintre sanatate si emotie, cu Dr. Vanessa Youness

Nu exista sanatate fizica fara sanatate psihica si viceversa. Indiferent daca suntem tristi sau veseli, organismul nostru raspunde „fizic” la felul in care gandim, simtim si ne comportam. Emotiile noastre ne pot face foarte mult bine sau foarte mult rau, spune Dr.Vanessa Youness.

De exemplu, cercetarile arata ca starea de nervozitate cauzata de tinerea unui discurs ne dubleaza vulnerabilitatea in fata alergiilor (sau agraveaza simptomele de manifestare ale unei alergii deja existente).

Legătura dintre sănătate și emoții ne influențează viața. Cu dragoste, dar fără colesterol „rău”

Se pare ca atunci cand exprimam sentimente de dragoste, nivelul de colesterol „rau” scade. Un studiu marca Human Communication Research arata ca daca oamenii ar petrece o ora pe saptamana (chiar si in mai multe reprize) scriind lucruri placute despre persoanele dragi, nivelul de colesterol daunator din organism ar scadea considerabil in cinci saptamani.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio demonstreaza, pe de alta parte, ca o discutie negativa, poate incetini capacitatea de vindecare a organismului cu cel putin o zi.

Cu cat “certurile” sunt mai frecvente in vietile noastre, cu atat se vor vindeca si se vor regenera mai greu celulele din corp. In cadrul studiului american, membrii grupului experimental au fost rugati sa vorbeasca despre tensiunile din relatiile lor. Rememorarea acestor tensiuni a starnit emotii negative. Acestea au incetinit vindecarea ranilor existente pe corp cu aproximativ 40% fata de grupul de control.

Cum se poate intampla asa ceva? Conform cercetatorilor, orice experienta negativa cauzeaza o crestere a citokinelor, niste molecule care dau nastere inflamatiilor. Nivelurile ridicate de citokine sunt strans legate de artrita, diabet, boli cardiovasculare si cancer.

Atunci cand nu putem sa ne luam gandul de la un conflict, se pare ca tensiunea arteriala va creste de fiecare data cand mintea va zbura la situatia suparatoare. De aceea, specialistii recomanda sa nu „rumegam” prea mult certurile, ci sa incercam sa ne impacam cat mai rapid cu persoanele cu care am avut neintelegeri.

Depresia, pesimismul si apatia ne afecteaza sanatatea in mai multe feluri

In primul rand, vor scadea nivelurile de serotonina si dopamina. Aceștia sunt neurotransmitatorii responsabili pentru starea de bine. Iar cum serotonina joaca un rol esential in perceptia durerii, o mare parte a pacientilor depresivi au senzatia ca ii doare mereu cate ceva.

Atunci cand constientizam insa cat de binecuvantati suntem, de fapt, reusim sa ne reglam tensiunea arteriala. Sa stimulam sistemul imunitar si sa acceleram capacitatea de vindecare a organismului.

Dr. Rollin McCraty, de la Institutul HeartMath din Statele Unite ale Americii, si-a dedicat o mare parte din cariera studiului legaturii dintre emotii si sanatatea fizica.

Medicul a ajuns la concluzia ca dragostea, recunostinta si multumirea declanseaza secretia de oxitocina. O substanta care relaxeaza sistemul nervos. Și stimuleaza oxigenarea tuturor tesuturilor. Aceleasi studii au aratat ca sentimentele de recunostinta sunt responsabile pentru o activitate electrica armonioasa in zona inimii si a creierului nostru.

Mai multe despre medicina psihosomatica, cu Dr.Vanessa Youness, la YOUness WELLness Clinic.