Testele clasice de glicemie, prin înțepătură în deget, sunt frustrante, generează un comportament de retragere socială și provoacă un veritabil handicap social, mai ales în cazul persoanelor tinere. Diabeticii trebuie să se înțepe chiar și de 10 ori pe zi pentru monitorizarea nivelului de glucoză din sânge.
Pentru oamenii de știință, medici și specialiști în tehnologie modernă, găsirea unor metode care să permită monitorizarea mai simplă și mai confortabilă a nivelului glicemiei a fost și este în continuare o provocare.
Îți prezentăm în acest articol care sunt cele mai noi dispozitive care permit măsurarea glicemiei fără ac și detaliile fiecăruia în parte.
Senzori implantabili pentru monitorizarea glicemiei
Există deja în comerț senzori de monitorizare a glicemiei care pot funcționa fără ca pacientul să fie nevoit să se înțepe zilnic în deget. Este vorba de senzorii implantabili, care oferă constant informații despre nivelul glicemiei.
Sunt multe produse de acest fel, dar unul dintre cele mai moderne este Eversense, disponibil deja în Europa. Produs de compania Senseonics, senzorul implantabil Eversense funcționează pe baza tehnologiei de fluorescență, o tehnologie inovativă, măsurând glucoza din fluidul interstiţial din piele. Senzorul are durata de viaţă de aproximativ 90 zile.
Este de mici dimensiuni și nu are nevoie de baterie, fiind alimentat wireless printr-un mic transmițător purtat pe braț. Acesta primeşte datele în timp real de la senzor și le transmite la telefon prin Bluetooth. În funcţie de valori, dispozitivul trimite alarme specifice, atât sonore, cât și prin vibrații la nivelul transmiţătorului. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS, în limba română.
Dispozitive care înlocuiesc senzorii implantabili
Inovațiile în acest domeniu nu se limitează însă la senzorii implantabili. Pe viitor, diabeticii vor putea folosi dispozitive și mai confortabile, la fel de sigure și precise. Unul dintre acestea este brățara K’track Glucose.
Brățara K’track Glucose
Purtată la mână, brățara va analiza nivelul glicemiei prin testarea fluidelor corporale din epidermă. Funcționează împreună cu o aplicație disponibilă pe iOS și Android, prin care pacientul poate ține foarte ușor evidența nivelului glicemiei. Brățara funcționează pe baza unor microace, mai subțiri de un milimetru, care perforează numai stratul superior al epidermei, pentru a absordi fluidele corpului.
Glucometru fără înțepătură pentru copii: FreeStyle Libre
În anul 2016, Uniunea Europeană a aprobat comercializarea unui glucometru fără înțepătură, care poate fi folosit inclusiv pentru copiii cu vârsta între 7 și 14 ani: FreeStyle Libre. Dispozitivul este realizat de Abbott și inițial avea aprobare pentru folosire doar pentru adulți. Sistemul include un senzor care se fixează pe antebraț timp de 14 zile, eliminând înțepăturile de rutină din deget. În plus, sistemul nu are nevoie de calibrare și permite o monitorizare continuă, în timp real.
Unul din marile avantaje ale acestui sistem de monitorizare este acela al controlului în timpul nopții sau al somnului în general, aceasta fiind și una din marile griji ale părinților copiilor cu diabet. Riscul maxim îl reprezintă posibilele crize de hipoglicemie pe timp de noapte (un nivel scăzut de glucoză), care poate pune viața în pericol.
Măsurarea glicemiei fără ac, cu ajutorul unui plasture
Un alt proiect deosebit, care va fi de mare ajutor pentru diabetici, este plasturele care măsoară nivelul glicemiei. Ideea le aparține unor cercetători din Coreea de Sud. Acest plasture, realizat din grafen, monitorizează nivelul glucozei din sânge prin analizarea transpirației. Totodată, în caz de nevoie, dispozitivul poate administra automat doza necesară de metformină, îndeplinind în același timp funcția unui senzor de glicemie și a unei pompe de insulină. Micro-acele care eliberează în corp medicamentul sunt atât de fine încât pacientul nu va simți niciun disconfort în timpul administrării tratamentului. Deocamdată plasturele pentru diabetici se află în faza de testare. Nu este însă singurul proiect de acest fel.
După multiple încercări şi propuneri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un plasture sintetic acoperit cu celule beta naturale, care poate fi lipit, fără dureri, pe pielea pacientului. Odată lipit, el poate secreta, atunci când este necesar, insulină şi astfel controlează nivelul zahărului din sânge. Injecţii sau monitorizări suplimentare nu mai sunt necesare. Acest dispozitiv, cu adevărat revoluționar deschide o nouă cale terapeutică și arată că se poate construi o punte de legătură între semnalele fiziologice din organism şi celule terapeutice aflate în afara corpului cu scopul de a controla, în cazul de față, nivelurile de glucoză.
Dispozitivul a fost testat pe şoarecii cu diabet zaharat de tip 1, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că noua invenţie detectează rapid deviaţiile nivelului de zahăr din sânge şi-l poate controla timp de 10 ore, fără alte monitorizări. Dispozitivul este mai rapid, mai ușor și mai sigur comparativ cu injecțiile clasice cu insulină. Statistic, diabeticii îşi pot administra de cele mai multe ori mai multă sau mai puțină insulină decât este cu adevărat necesar organismului lor, ceea ce poate duce la complicaţii, precum hipoglicemie, orbire, comă şi chiar moarte, în timp ce acest dispozitiv realizează un răspuns precis la nevoile reale de insulină ale organismului.
De asemenea, Nemaura Medical, o companie din Loughborough, Marea Britanie, a obținut aprobarea de la structurile de reglementare europeană pentru introducerea la comercializare a sistemului de monitorizare continuă a nivelului de glucoză din sânge. Pachetul include un plasture care se aplică în fiecare zi pe piele și care este un produs de unică folosință și un senzor care se lipește pe acest plasture. Senzorul comunică un un smartphone care rulează aplicația sugarBEAT. Aplicația poate rula pe orice dispozitiv mobil sau pe cititor adaptat.
Plasturele trebuie fixat pe piele, în orice loc dorește pacientul: fie la braț, picior, sau abdomen. Inițial este necesară o înțepătură clasică pentru calibrare. Senzorul citește datele biologice la fiecare cinci minute și transmite datele pe smartphone-ul sau pe aparatul receptor. Datele sunt disponibile pacientului, dar pot fi transmise și medicului, membrilor familiei sau celui care îngrijește persoana cu diabet.
Dispozitive de tip „degetar” și clips pentru ureche
GlucoSense este o companie din Marea Britanie finanțată de NetScientific și Universitatea din Leeds, care este în stadiul de definitivare a unui dispozitiv neinvaziv bazat pe tehnologia fotonică. Componenta de bază este o sticlă specială care activată printr-o rază laser de mică putere poate da informații despre unele constante biologice, în cazul de față, nivelul de glucoză din sânge.
Dispozitivul este ca un degetar, în care trebuie pus deget arătător pentru a se face o citire. Când sticla specială este este în contact cu pielea utilizatorului, se analizează un semnal de fluorescență activat de raza laser, care variază extrem de fin în funcție de concentrația de glucoză în sânge și poate oferi date corecte despre nivelul acesteia în 30 de secunde.
Gluco Wise este un dispozitiv realizat de MediWise (Marea Britanie). Senzorul de GlucoWise este conceput pentru a se pozitiona la nivelul lobului urechii sau a pliului cutanat dintre degetul mare și arătător și poate măsura nivelul de glucoză din sânge. Dispozitivul transmite datele unui dispozitiv extern pe un ecran.
GlucoTrack este un dispozitiv similar, non-invaziv, care poate fi utilizat pentru măsurarea zilnică a nivelului de glucoză la persoanele cu diabet de tip 2 și pentru cei aflați în starea de pre-diabet. Dispozitivul a primit certificarea ISO 13485, ceea ce înseamnă că produsul îndeplinește toate standardele necesare de calitate și siguranță.
GlucoTrack dispune de un senzor mic, care se fixează la lobul urechii și măsoară glicemia prin efectuarea de măsurători cu ajutorul a trei tehnologii: „GluckoTrack realizează simultan 3 măsurători independente, folosind tehnologia termică, tehnologia cu ultrasunete şi pe cea electromagnetică”, se explică pe site-ul producătorului. „Rezultatele sunt interpretate folosind un algoritm patentat, care permite apoi afişarea citirii pe un touchscreen color. Rezultatul este anunţat şi vocal, dispozitivul putând fi astfel utilizat şi de către nevăzători”.
Dispozitivul are deja avize pentru comercializare în Europa din martie 2014 și recent, a primit și aprobarea pentru utilizare de către persoanele aflate în starea de pre-diabet, în condițiile în care valorile glicemiei trebuie măsurate cu acuratețe pentru a preveni instalarea efectivă a diabetului.
Măsurarea glicemiei prin lentile inteligente
Google Lens, dezvoltate în colaborare cu Novartis, reprezintă de asemenea o inovație deosebită. Lentila conține un microcip și un circuit electronic care măsoară continuu nivelul de zahăr din sânge direct din lichidul lacrimal de pe suprafața globului ocular și transmite datele către un dispozitiv mobil extern. Din păcate, deși inițial testele pe voluntari umani erau programate să înceapă încă din 2016, proiectul s-a amânat. Mulți cercetători consideră că tehnologia nu va fi suficient de precisă, deoarece lacrimile nu oferă date suficiente despre nivelul glucozei.
Ideea nu a fost însă ignorată de domeniul medical, fiind preluată cu entuziasm de o echipă de cercetători din Coreea de Sud. Ei au realizat deja un prototip de lentile inteligente care monitorizează glicemia și au prezentat studiul în publicația de specialitate Science Advances. Deocamdată nu au început testele pe voluntari umani, însă experimentele făcute pe cobai au dat rezultate bune. Cercetătorii speră să treacă în curând în următoarea etapă de testare, ca să poată obține toate aprobările necesare comercializării.
Totodată, compania NovioSense cu sediul în Nijmegen (Olanda) are în lucru un dispozitiv care poate măsura nivelul glicemiei prin intermediul lacrimilor. Senzorul este alcătuit dintr-o bobină de metal de 15 mm lungime, acoperită într-un gel hidrofil. Dispozitivul se poate atașa pleoapei inferioare și analizează fluidele oculare și poate măsura concentrația de glucoză din lacrimi, care sunt proporționale cu nivelul glucozei din sânge.
Rămâne de văzut cât de departe va merge în continuare inovația în domeniul medicinei și cât de mult vor schimba noile dispozitive medicale viața pacienților nevoiți să trăiască cu o boală cronică, incurabilă.