Metodă inovatoare pentru decontaminarea lacurilor

Reci, Pădureni și Racoș subt lacurile unde au fost montate și lansate insule plutitoare care susțin curățarea lacurilor, ajută peștii prin fenomenul de umbrire și oferă spațiu de cuibărit pentru păsări.

Inițiatorii proiectului „Plaurul, instrument de gestionare durabilă apelor și biodiversității” sunt Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociația Centrul de Scufundări Subacvatice.

Consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului, susține transformarea proiectului într-un program național:

„Am pornit un proiect pilot de mare potențial pentru decontaminarea apelor și care vine în sprijinul biodiversității. În următoarea etapă, ne propunem să montăm camere pe plauri astfel încât oricine să poată observa în timp real cum interacționează viețuitoarele cu aceste insule plutitoare. De asemenea, vom urmări eficiența asupra calității apelor. Prin discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile locale prezente la eveniment și cu reprezentanți ai Agenției de Mediu și Apele Române, avem în vedere transformarea acestui proiect pilot într-un program național. Mai mult, în premieră pentru România, vom experimenta folosirea plaurilor în completarea stațiilor de epurare care nu sunt foarte eficiente.”

Plaurii artificiali au fost asamblați și lansați la apă de echipa scafandrului Jenő Szabó, care a colaborat în trecut cu celebrul explorator Jacques-Yves Cousteau. Jenő Szabó a descris modul în care sunt formate insulele plutitoare, beneficiile pe care le au și s-a declarat încântat de posibila extindere a proiectului.

Beneficii ale plaurilor

 Epurarea apelor este realizată într-un mod mult mai eficient decât procesul realizat de plantele de pe marginea lacurilor, deoarece abundența de oxigen dizolvat în straturile de suprafață favorizează procesele biochimice oxidative: rădăcinile plantelor se dezvoltă într-o zonă aerobă, generată de vânt și curenții de apă, iar rădăcinile adventive dezvoltate de stuf extrag nutrienții direct din masa apei;

 Previn înmulțirea algelor prin extragerea nutrienților direct din stratul de apă superficial și prin umbrirea eficientă a acestuia: stratul superficial de apă asigură astfel zona cea mai favorabilă pentru dezvoltarea algelor (datorită soarelui se încălzește cel mai rapid și asigură luminozitate maximă pentru fotosinteză);

 Asigură condiții optime pentru cuibăritul și înmulțirea păsărilor acvatice, prin siguranța oferită de depărtarea de la mal și protecția plantelor care alcătuiesc plaurul;

 Asigură protecție animalelor acvatice și amfibii în zona subacvatică datorită abundenței rădăcinilor plantelor;

 Încetinesc eutrofizarea lacurilor, plaurii prezentând o dezvoltare mai accelerată față de plantele de pe mal (diminuează cantitatea nutrienților la care au acces plantele de pe mal) iar biomasa rezultată poate fi îndepărtată oricând ușor tractând plaurii la mal.