MINERALUL Turmalina

Turmalinele sunt pietre cu o varietate incomparabila de culori. Motivul este, în conformitate cu o veche legenda egipteana, că in drumul lung până in centrul Pământului, a trecut peste un curcubeu. În acest sens, se presupune că incorporeaza toate culorile curcubeului. Şi de aceea, aceasta este încă denumita „piatra curcubeului”.

Numele de Turmalina provine din cuvintele Singaleza ‘tura mali’. În traducere înseamnă „piatra cu culori mixte”. Exista turmaline de la rosu la verde şi de la albastru la galben. Acestea au avut adesea două sau mai multe culori. Exista turmaline care isi schimba culoarea când lumina se modifică din lumina zilei in lumină artificială. Nu exista doua turmaline exact la fel. Această piatră preţioasă are un număr infinit de chipuri, şi din acest motiv este potrivita tuturor starilor.

Turmalina este o piatra care echilibreaza, curăţă şi purifică. Nu e de mirare că puterile ei magice au fost recunoscute inca din antichitate si este considerata piatra preţioasă a dragostei si prieteniei. Este o sursă de energie spirituală şi ajută să va echilibrati punctele energetice. Samanii au folosit această piatră pentru protecție în timpul ceremoniilor de incantatie

PROPRIETATI, CULORI SI NUMELE TURMALINELOR

Turmalina este un amestec de aluminiu, silicaţi, bor, mangan, magneziu in diferite proportii. Orice mica schimbare in compozitia chimica afecteaza culoarea cristalului. Este extrem de dificil de a găsi turmalina într-o singură culoare. În mod normal este un amestec de două sau mai multe culori.
Fenomenul optic de „ochi de pisică” poate fi observat pe suprafata pietrei. Când aceste reflecţii sunt paralele intre ele, de o suficienta calitate și cantitate și piatra este taiata astfel încât acestea sa fie aliniate corect, se formeaza o singură reflecţie pe partea rotunjită. Acest efect este cunoscut sub numele de efectul de „ochi de pisica”. Alte pietre care au acest efect sunt apatitul, actinolitul, chrysoberylul, cuarţul şi argila, opalul si zirconiul.
O caracteristică tipică a turmalinaei este prorpietatea de a-si schimba culoarea când este văzuta din direcţii diferite. În funcţie de unghi, culoarea poate fi diferit sau cu intensitate diferita. Cea mai intensă este culoarea atunci când este văzuta din axa principală – un element de care cei care fateteaza piatra trebuie sa tina cont.

Fiecare varianta de culoare are un nume. De exemplu, o turmalina de un rosu intens este cunoscut ca ‘rubelita’, dar numai în cazul în care continuă să se afişeze acelaşi rosu rubin în lumina artificiala asa cum se afisaza  la lumina zilei. În cazul în care culoarea se modifică atunci când sursa de lumină se schimba, piatra este numit turmalină roz. Unele dintre cele mai cunoscute şi utilizate nume de turmalină sunt:

 • Acroita – turmalina incolor sau aproape incolor;
 • Dravita – turmalina galben-maro pana la maro inchis;
 • Verdelita – turmalina verde; turmalina cu culoare verde bogata, datorata prezenţei de crom in compozitie;
 • Indigolit – turmalina albastra;
 • Paraiba – culoare albastru deschis, albastru-verde. Numele său provine din statul în care a fost descoperita. Aceste pietre sunt caracterizate prin calitatile lor şi sunt comori foarte căutate;
 • Rubelita – turmalina rosie;
 • Schorlit – turmalina neagra;
 • Siberita – tumalina violet spre albastru violet, extrasa din Muntii Ural;
 • Burgherita – tumalina culoare inchisa, bogata in fier;
 • Pepene verde – turmalina care combina intr-un mod atractiv zone de roz, verde si alb, care intersectandu-se modeleaza un pepene verde
 • Turmalina deschisa la culoare, cu un vârf negru este menţionată ca si „Capul lui Moor”.

Turmalina are chiar mai multe nume: pietrele cu două culori sunt cunoscute ca turmaline bicolore, precum şi cele cu mai mult de două culori ca turmaline multicolore. Feliile care afişează o secţiune transversală din cristal de turmalina sunt de asemenea foarte populare, deoarece acestea afișează, într-o zonă foarte mică, o varietate de culori incomparabila pentru această piatră preţioasă.

UNDE SE GASESTE TURMALINA

Turmaline se găsesc aproape peste tot în lume. Cele mai importante zacaminte sunt în Brazilia, Sri Lanka, Africa de Sud si de Sud-Vest. Zacaminte sunt de asemenea în Nigeria, Kenya, Madagascar, Zimbabwe, Tanzania, Pakistan şi Afganistan. În SUA turmaline se găsesc în principal în California şi Maine.

Deşi există multe depozite de Turmaline, cele cu calitate buna si culori deosebitesunt destul de rare. Din acest motiv, preţul turmalinei variază aproape la fel de mult ca si culoarea lor.

CUM ACTIONEAZA

Turmalina este cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la detoxifierea organismului, iar cercetarile arată că inmultirea bolilor cronice este asociata cu o creştere a materialelor toxice în organism. În plus, ajută la reducerea stresului, stimulează activitatea mentală şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi funcţionarea sistemului imunitar. Această piatră preţioasă colorata are un puternic efect stabilizator asupra nervilor datorita capacitatii sale de a genera propria căldură.

Una dintre caracteristicile distinctive ale turmalinei este capacitatea sa de a genera energie electrica in urma frecării sau schimbări bruşte de temperatură. Cand este încărcată electric, un capat este incarcat pozitiv şi celelalt negativ. Acest lucru ii permite sa atraga particulele de praf sau bucăţi de hârtie. Aceaste proprietati, de piroelectricitate si de piezoelectricitate au fost folosite de negustorii olandezi înca din anii 1700, cand foloseau turmalina să scoata cenusa din pipe, numind-o piatra de atragere a cenusei.

În experimentele de laborator efectuate de Pierre şi Jacques Curie in 1880 s-a dovedit că turmalina genereaza sarcina electrica slaba. Această sarcină electrică permite turmalinei sa produca energie fotonica infraroşie, ioni negativi si unde alpha. Combinatiile dintre aceste trei caracteristici majore oferă numeroase beneficii pentru organism.

IONII NEGATIVI

Ati observat cat de odihnit, revigorat te simţi atunci când esti la baza unei cascadei, lângă un izvor natural, cand mergi pe jos pe plajă sau în pădure, sau chiar dupa ploaie? Motivul pentru care te simti asa este pentru ca ionii negativi sunt prezenti în număr foarte mare!

Pentru a înţelege mai bine beneficiile ionilor negativi, este important să se înţeleagă efectele pe care ionii pozitivi le au asupra corpurilor noastre. Concentratii mari de ioni pozitivi (şi lipsa de ioni negativi) sunt asociate celor mai multi dintre factorii deranjanti din mediu din fiecare zi, cum ar fi fumul de eșapament, fumul de tigara, pesticidele, praful şi funinginea şi radiaţiile emise de liniile electrice de înaltă tensiune, de calculatoare, telefoane mobile si aparate electrice, acestea fiind doar cateva.

Acesti ioni pozitivi creeaza radicali liberi, care sunt cunoscuti ca fiind nocivi pentru sănătatea noastră. Turmalina transforma umezeala din aer în ioni negativi, care neutralizeaza radicalii liberi creati de ionii pozitivi. Concentraţia mare de ioni negativi produsi de turmalină are acelaşi efect sanatos asupra corpului ca si ionii negativi produsi in natura.

Beneficiile ionilor negativi asupra sanatatii pot fi rezumate astfel:

 • Revitalizarea metabolismului celular
 • Intarirea sistemului imunitar
 • Stabilizarea presiunii arteriale
 • Imbunatatirea circulatiei sangelui si a dilatarii vaselorde sange
 • Intarirea oaselor
 • respiratie mai buna
 • Reduce pusul
 • Imbunatatirea activitatii cardiace

Turmalina vindecă, stimuleaza, calmează şi detoxifica corpul şi mintea, permite funcționarea mitocondriilor în celulele corpului. Stimuleaza metabolismul, purifica circulaţia sanguina şi limfatice si normalizeaza echilibrul acid-alcalin în sânge.

Ionii negativi sunt, de asemenea, foarte importanti pentru  un tonus bun. Dr. Michael Terman, de la Universitatea Columbia din New York, a cercetat ionii negativi şi a concluzionat: „atunci cand valurile marii se sparg creează ioni negativi in aer şi acelasi lucru se intampla după furtunile de primăvară; dupa aceste momente oamenii au stari foarte placute si creative.”

Cercetari facute de Universitatea Columbia au arătat că starea de spirit neplacuta din timpul iarnii poate fi îmbunătăţita doar prin generarea de ioni negativi în locul utilzarii antidepresivelor, neexistand astfel efecte secundare negative. Acesti ioni ajuta oxigenare creierului, care stimulează energie psihică.

RADIATIA INFRAROSIE CU FOTONI

Razele infrarosii sunt valuri invizibile de energie care au capacitatea de a penetra toate straturile corpului. Ele cresc fluxul de sânge prin dilatarea capilarelor si astfel ajuta la oxigenarea şi regenerarea ţesuturilor. Razele infraroşii au fost numite „Lumina vieţii” pentru că ele cuprind o parte speciala din spectrul de energie responsabil pentru susţinerea vieţii pe pământ – energie cu fotoni. Pentru a înţelege acest lucru, să ne uităm la întregul spectru de energie emisă de soare:

 • Infrarosii (de unda scurta, medie sau lunga)
 • Lumina vizibila
 • Ultraviolete
 • Raze X
 • Raze Gamma

De departe, cea mai mare parte din energia solară este în partea de infrarosu a spectrului. Aceste raze nu sunt considerate ca lumina (partea vizibilă a spectrului), ci mai degrabă sunt resimţite sub formă de căldură. Razele infraroşii sunt împărţite în trei frecvențe de lungime de undă: unda scurta,unda medie şi unda lunga, şi sunt asociate cu temperatura corpului care le emite. Cu cat este mai mare temperatura, lungimea de undă este mai scurta şi capacitatea sa de a penetra este mai mare, cu cat este mai mica temperatura unui obiect, cu atat este mai lunga unda, ceea ce înseamnă că lungimea undei este invers proporţională cu temperatura corpului care o emite.

Un spectru îngust de unde infraroşii în intervalul 4-14 microni are efecte benefice şi sănătoase asupra corpului uman. De ce este aşa? Fiinţele umane emit şi primesc unde infraroşii în intervalul de 3-50 microni, atunci când primesc unde de lungime similare, cum ar fi cele emise de turmalină, încălzirea produsa de aceste unde pot penetra tesuturile corporale profund şi în mod egal.

Aceasta terapie de incalzire a corpului are urmatoarele beneficii:

 • mai buna alimentare cu sange a tesuturilor si incalzirea corpului
 • Purificarea fluidelor din corp si eliminarea toxinelor
 • Reducerea spasmelor muchilor prin incalzirea acestora
 • Intarirea sistemului imunitar
 • Reducerea stresulu si a oboselii
 • Obtinerea unui somn linistit
 • Stimularea activitatii enzimelor benefice
 • Reducerea durerilor la nivelul nervilor

Razele infrarosii emise de turmalină produc de fapt in organism aceeaşi rezonanţă care este în mod normal se găseste în apă. Ea are efect calmant asupra nervilor. Trei sferturi din organismul uman este format din apă şi această formă de rezonanţă creşte vitalitatea tesuturilor, nivelul de energie si metabolismul.

BENEFICIILE TURMALINEI ASUPRA SANATATII

Studiile preliminare privind efectul pietrelor de turmalina asupra plantelor si animalelor, au aratat că această bijuterie are efectul de a le activa metabolismul şi daca este îngropata în sol grabeste creşterea şi sănătatea culturilor. Este extrem de benefica pentru gradina si plante. Turmalina poate acţiona ca un insecticid natural, ţinand departe dăunătorii.

Se crede că cea mai puternică acţiune o au tumalina neagra, verde, roz si „pepene rosu”. Există mai multe moduri pentru a beneficia de puterea ei de vindecare. O puteţi purta sub forma de bijuterii sau o puteti pune in acasa.

Sunt comercializate o varietate mare de produse cu turmalina – lenjerie de corp, eşarfe, mănuşi, genunchiere, curele, covoare şi altele, care pot fi utilizate pe o anumită zonă a corpului.