Primul traseu, care va fi dedicat exclusiv bărcilor nepoluante, se va inaugura odată cu Muzeul „Ivan Patzaichin” din satul Mila 23, în Delta Dunării, pe data de 25 mai, şi va avea propria aplicaţie. Traseul verde se va numi „Delta lui Ivan”, anunță Agerpres.
Vicepreşedintele asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a anunțat că în prezent se amenajează interiorul muzeului și se lucrează la aplicaţia care va fi disponibilă odată cu deschiderea muzeului.
„Traseul nu va fi marcat pentru că noi vom da ca instrument o aplicaţie în care ai toate informaţiile necesare pentru traseu. Panourile nu sunt prietenoase cu mediul. Trăim totuşi într-o lume digitală şi aplicaţia va însoţi peste tot, chiar dacă nu ai semnal, ea funcţionează”, a spus Teodor Frolu.
De altfel, aplicaţia va fi folosită şi pentru programarea vizitelor în Muzeul „Ivan Patzaichin”. Tulcea, punctul de pornire Traseul dedicat bărcilor nepoluante din Deltă va avea 52 de kilometri, va pleca din suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea, va avea ca destinaţie satul Mila 23, va include trei puncte de înnoptare şi este realizat în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. „Ansamblul memorial de pe faleza Dunării din Tulcea, muzeul din Mila 23 şi traseul vor crea ceea ce am numit generic patrimoniul lăsat Deltei de Ivan Patzaichin, care nu are doar un rol comemorativ şi de aducere aminte a ceea ce a însemnat Ivan ca sportiv, olimpic, dar şi ca locuitor al Deltei. Într-un fel, să ducem la îndeplinire ce şi-a dorit: să ajute Delta să fie promovată ca o destinaţie unică în lume, să devină regina ecoturismului, iar acest traseu să devină o infrastructură de turism lent care să aibă notorietate internaţională(…) Creăm prin acest proiect o alternativă la turismul rapid care e practicat azi”, a explicat Frolu.
Un buget estimat la 15 milioane de euro În anul 2022, conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat că, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, a iniţiat un proiect pentru amenajarea unor trasee de turism dedicate bărcilor fără motor, proiectul cu un buget total estimat de 15 milioane de euro fiind depus spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă