Nouă feluri în care poți recicla sau economisi apa

Indiferent că e secetă sau ba, ar trebui să tratăm apa ca pe o resursă prețioasă care e limitată. Cei care au parte de ea din abundență o risipesc adesea inutil. Organizația Mondială a Sănătății (WHO) recomandă folosirea a aproximativ 7 litri de apă de persoană zilnic, pentru îndeplinirea nevoilor personale minime – și în jur de 19 litri de persoană, zilnic, pentru a acoperi nevoile de igienă și de igienă alimentară de bază.

 În medie, un locuitor european folosește în jur de 190 de litri de apă pe zi, în timp ce un locuitor din Africa sub-sahariană folosește între 7 și 19 litri de apă, zilnic.

Dacă reducerea consumului personal la 19 litri pe zi ar putea părea imposibilă pentru cei obișnuiți să folosească mult mai multă apă, există totuși o mulțime de moduri inteligente de a reduce enorm utilizarea acesteia. Să pornim de aici: ia o găleată cu patru litri de apă, toarnă-i în toaletă dintr-o singură lovitură, și o să vezi cum se curăță imediat.

1. Ia o găleată la duș

În timp ce aștepți să vină apa caldă la duș, adun-o pe cea rece, care curge la început, într-o găleată mare sau într-un lighean – valorează mai mult decât ce apare pe factură. O poți folosi pe asta, în loc să tragi apa de la toaletă.

2. Baie sau duș?

Pentru o baie se folosesc 265 de litri de apă; pentru un duș de cinci minute sunt necesari doar între 38 și 95 de litri. Acestea fiind spuse, dacă totuși alegi să faci baie, poți să nu scurgi imediat apa, ci să o folosești tot la toaletă. Cand esti in calatorie poti folosi apa dezinfectanta Aquaint, atat pentru corp cat si pentru a curata delicat obiecte.

Apa asigura o baza eficienta pentru curatare, celalat ingredient al Aquaint fiind un acid natural (acid hipocloros), produs si natural in organismul uman pentru a lupta cu bacteriile si microbii, avand proprietati anti-bacteriene.

3. Nu pre-clăti vasele

Dacă speli vasele cu ajutorul unei mașini de spălat, citește mai întâi manualul cu atenție: s-ar putea să nu fie nevoie să pre-clătești vasele înainte de a le băga la mașină.

4. Încarcă mașina de spălat vase în mod corespunzător

Există mai multe feluri în care poți așeza vasele în mașina de spălat. Dacă faci asta în mod greșit, te trezești la final cu vase încă murdare, și o să folosești încă o tură de apă ca să le speli din nou.

5. Compostează, mai degrabă decât să hrănești coșul de gunoi

Aruncarea resturilor de mâncare din farfurii în scurgerea de la chiuvetă necesită o cantitate mare de apă pentru curățare, dar, de asemenea, rămășițele solide duc la înfundarea sistemului de scurgere. În schimb, folosește aceste resturi alimentare tot pentru consum, sau adaugă-le în coșul de compost (îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale.).

6. Spală produsele într-o cuvă

Pune în chiuvetă un vas mare, umple-l cu apă și spală acolo legmele și fructele. Apoi pune-le într-o strecurătoare, să se scurgă deasupra vasului cu apă. Refolosește apa adunată astfel la toaletă, sau pentru udarea plantelor.

7. Nu goli oala

După ce fierbi paste sau legume, păstrează apa, las-o să se răcească și folosește-o la fel, pentru curățarea toaletei sau irigarea plantelor.

8. Oprește robinetul

Probabil ai mai fost sfătuit(ă) să oprești apa atunci când te periezi, dar ai idee câtă apă economisești astfel? La un robinet cu jet mediu curg aproximativ 7.6 litri de apă per minut, deci poți salva în jur de 30 de litri de apă pe zi.

9. Repară chiuvetele și toaletele care au scurgeri

O toaletă defectă poate risipi 757 de litri de apă pe zi. La un strop pe secundă, o un robinet poate risipi 11.357 de litri de apă pe an.

Si, poate nu stiai inca un aspect referitor la apa. De multe ori, cand simtim foame, de fapt organismul are nevoie de apa. Da, este de fapt o foame emotionala, care se stinge band apa. De aceea, pentru a-ti reduce greutatea corporala, este recomandat sa bei cateva guri de apa atunci cand simti ca iti este foame. Incearca!