Olanda va interzice mai multe articole de unică folosință până în vara anului viitor

Olanda va interzice o serie de produse din plastic de unică folosință din vara anului 2021, informează I AM EXPAT. Legislația va intra în vigoare la 3 iulie 2021 și are ca scop reducerea cantității de deșeuri de plastic care poluează mările și oceanele.  Printre produsele interzise vor fi incluse și farfuriile și tacâmuri din plastic și paie.

Imagine de Thanks for your Like • donations welcome de la Pixabay

În plus, vor fi introduse și alte măsuri pentru reducerea consumului de plastic de unică folosință, inclusiv posibilități de îmbunătățite a reciclării produselor din plastic și o mai bună informare privind alternativele reutilizabile.

Ministrul olandez al mediului, Stientje van Veldhoven, a declarat că această interdicție este un pas important către combaterea așa-numitei “supe de plastic” din oceane. Interdicția urmează altor măsuri făcute deja de guvernul olandez pentru a încerca să ajute mediul și să reducă deșeurile, cum ar fi interzicerea pungilor de cumpărături din plastic în 2016.

Viitorul plasticului în Europa

Legislația face parte dintr-o inițiativă a UE agreată de miniștrii europeni de mediu și Parlamentul European. Toate statele membre ale UE, inclusiv Olanda, trebuie să includă această directivă în legislația lor națională. De exemplu, Germania a introdus o interdicție similară pentru materialele plastice de unică folosință.

În cadrul acestei inițiative vor fi introduse și măsuri pe termen lung. De exemplu, din 2024 capacele și etichetele  trebuie să fie atașate sticlelor și altor ambalaje din plastic, pentru a îmbunătăți reciclarea, iar din 2025 ambalajele PET trebuie să conțină cel puțin 25%  plastic reciclat.