Pădurea Băneasa și altele din apropierea marilor orașe vor deveni păduri-parc

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a propus ca pădurile de producţie de lângă orașele mari să fie transformate în păduri parc, destinate recreerii. La nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov 788 de hectare de pădure sunt pădure parc. Aici ar putea fi amenajate piste de biciclete și de alergare.

Costel Alexe a prezentat viziunea ministerului și a partenerilor săi, cu privire la extinderea pădurilor-parc în jurul Capitalei, dar și a marilor aglomerări urbane din România. Pentru asta, va fi nevoie ca pădurile parc să treacă din administrarea publică a statului român în administrarea publică a unităților administrativ-teritoriale.

„Aici vorbim de solicitări venite de peste tot, de la Suceva la Hunedoara, de la Timişoara, Pădurea Vedere, la Câmpulung, de la Bucureşti către administraţii şi evident va fi posibil peste tot. Pentru că am avut discuţii cu conducerea Romsilva să identificăm la nivel naţional toate acele judeţe unde putem să trecem suprafeţe de pădure din producţie în păduri parc, să le avem pentru recreere. Odată cu trecerea acestor păduri parc din administrarea publică a statului român în administrarea publică a UAT, adminstraţiile publice locale pot şi trebuie, pentru cetăţenii României, cu fonduri locale, guvernamentale sau mai ales fonduri europene, să amenajeze piste de biciclete, piste de alergare, să monteze bănci, coşuri pentru gunoi sau surse de iluminat”, a declarat ministrul în cadrul conferinței „Pădurile Bucureștiului – Viziune și Strategie”, de pe 3 septembrie.

Alături de alte păduri din țară, și Pădurea Baneasa va deveni pădure parc.

„470 de hectare din pădurea publică a statului român a trecut din pădure de producţie în pădure parc şi evident trebuie ca bucureştenii şi cei din judeţul Ilfov să se bucure de ea”, a adăugat ministrul Alexe.

La nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov 788 de hectare de pădure sunt pădure parc.

Cele nouă arii naturale protejate concentrate în jurul Bucureștiului sunt: Parcul Natural Văcăreşti, lacul şi pădurea Cernica, lacul şi pădurea Snagov, Grădiştea, Căldăruşani, Dridu şi zona protejată Scroviştea.

„Suntem toți luptători pentru păstrarea integralității pădurii Băneasa, dar aici trebuie să menționez și personalul silvic, atât ce înseamnă Direcția Silvică, Ocolul Silvic, cât și Garda Forestieră. În toată această luptă am fost împreună și tot ce vedeți aici sunt hotărâri ale instanțelor de judecată, hotărâri care, de fapt, protejează pădurea Băneasa. Toate au fost obținute cu ajutorul personalului silvic, le mulțumesc pentru acest lucru și, dacă mai vedeți că pădurea mai este cât de cât integră să știți că li se datorează și dumnealor și muncii noastre”, a declarat în cadrul conferinței de astăzi Dan Trifu, vicepreședinte al fundației Ecocivica.

„Funcția principală atribuită acestor păduri este cea socială, celelalte funcții sunt subordonate acesteia. Aceste păduri sunt importante în alcătuirea unui peisaj armonios, dar și pentru recreere, sport și educație”, a precizat, la rândul său, alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan.