Populaţia de păsări se află în declin – Eurostat

În general, populațiile de păsări se află în scădere de câteva decenii în UE. În timp ce declinul pare să încetinească în ultimii ani, totuși, între 2000 și 2018, populația tuturor speciilor de păsări comune din Uniunea Europeană a scăzut cu mai mult de 4%, iar păsările comune de teren agricol cu aproape 17%, potrivit celui mai recent raport al Eurostat.

În schimb, a fost observată o creștere de peste 7% la păsările comune din pădure.

Păsările sunt considerate a fi buni indicatori ai diversității și integrității ecosistemelor, deoarece populațiile lor reflectă schimbări în populațiile de specii pe care le consumă, cum ar fi insectele.

Păsările sunt extrem de mobile – se pot muta în altă parte atunci când mediul lor devine impropriu. Acesta este motivul pentru care prezența, abundența și diversitatea speciilor de păsări spun o poveste despre starea mediului și dezvoltarea acestuia în timp.

Foarte important, spune sursa citată, păsările sunt ușor de observat (în comparație cu majoritatea celorlalte grupuri de animale) și atractive pentru public pentru a le monitoriza, de aceea sunt disponibile o mulțime de date din observarea păsărilor.

Comunitatea științifică consideră că pierderile majore ale populațiilor de specii comune de păsări agricole pot fi atribuite modificărilor în utilizarea terenurilor și practicilor agricole, cum ar fi dispariția elementelor de peisaj mici neproductive – garduri și utilizarea pesticidelor.

Efectele acestor factori care duc la declinul lor ar putea fi inversate prin Strategia Farm to Fork recent adoptată, care urmărește să reducă cu 50% utilizarea globală și riscul de pesticide chimice până în 2030 și Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, care vizează readucerea a cel puțin 10% din suprafața agricolă, cu caracteristici de peisaj de înaltă diversitate și extinderea suprafeței din agricultură ecologică, astfel încât aceasta să reprezinte 25% din totalul terenurilor agricole din UE până în 2030.