Primăria din Toronto încearcă să salveze un stejar bătrân de peste 300 de ani

Locuitorii din Toronto trebuie să doneze, până în decembrie, 270.000 de euro. Cu acești bani, autoritățile vor cumpăra proprietatea pe care se află un stejar în vârstă de peste 300 de ani, și care reține 11 tone de carbon, și vor amenaja acolo un parc.

Stejarul, de 24 de metri înălțime și cu o vârstă estimată cuprinsă între 250 şi 300 de ani, este unul dintre cei mai bătrâni arbori din Toronto, cel mai mare oraş al ţării, cu o populaţie de 6 milioane de locuitori.

Trunchiul său, imens, are o circumferinţă de cinci metri şi atinge peretele din spatele unei case construite în anii 1960. În timpul verii, ramurile sale lungi şi înverzite umbresc acea casă aproape în întregime.

Stejarul se află în proximitatea Portage de Toronto, o fostă mare rută comercială, folosită odinioară de amerindieni, apoi de coloniştii europeni, a explicat istoricul local Madeleine McDowell, potrivit ctvnews, care citează AFP.

Acel drum lega lacurile Ontario şi Simcoe, conectând regiunea cu Marile Lacuri nord-americane. Cei mai înalţi copaci erau folosiţi ca repere de către călători. Stejarul din cartierul North York este un “vestigiu” al acelei păduri, a explicat aceeaşi specialistă. Copacul era deja fără îndoială destul de înalt atunci când oraşul York, strămoşul metropolei Toronto, a fost înfiinţat de către britanici în apropiere de Lacul Ontario, în 1793.

Localnicii se tem că arborele ar putea să se prăbuşească într-o bună zi sau să fie distrus de o furtună, așa că s-au mobilizat, alături de autoritățile din Toronto, să-l salveze. Pentru a-l proteja şi pentru ca acel stejar să poată fi vizitat de orice persoană, consiliul municipal local a votat în 2018 pentru a cumpăra proprietatea în cauză, intenţionând să demoleze casa şi să transforme terenul într-un parc public.

Însă municipalitatea a impus o condiţie în contractul de cumpărare a terenului: jumătate din suma tranzacţiei va trebui să fie asigurată de populaţia locală prin donaţii private. În decembrie 2019, primăria a lansat o campanie de strângere de fonduri şi şi-a fixat ca obiectiv sfârşitul anului 2020 pentru a strânge 430.000 de dolari canadieni (aproximativ 270.000 de euro).

După un început promiţător, marcat de o donaţie de 100.000 de dolari canadieni promisă de un cuplu local de filantropi, campania de strângere de fonduri a fost încetinită de pandemia de COVID-19.

La jumătatea lunii iulie, aproximativ 125.000 de dolari canadieni, reprezentând aproape 30% din suma vizată, erau strânşi din donaţii. Dacă suma totală nu va putea fi atinsă până pe 12 decembrie şi dacă termenul campaniei nu va fi prelungit, banii vor fi folosiţi pentru programe de plantare de copaci în oraş, lăsând astfel viitorul acestui stejar istoric sub semnul întrebării.