Primavara si alimentele care ne fortifica imunitatea

Primavara si alimentele care ne fortifica imunitatea

Sistemul nostru imunitar iese destul de slabit din iarna. Specialistii ne recomanda insa cateva alimente, la indemana tuturor, cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar la inceput de primavara.

  • Ceaiul verde – Contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. “Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium si Salmonella.
  • Chili – Stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea endorfinelor in organism. De asemenea, chili este bogat in betacaroten, principala “arma” impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.
  • Ghimbirul – Contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, el ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ghimbirul ne reda pofta de viata, ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.
  • Afinele – Sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele contin un “pachet” de antioxidanti numiti antocianidine – care dau culoarea rosu intens fructelor si legumelor -, ce previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocand lezarea tesuturilor, ce poate cauza cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare si cancer.
  • Scortisoara – Este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau. Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura”.
  • Cartofii dulci – contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima, care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, impotriva afectiunilor cardiace, a fibrozei chistice si a virusului HIV.
  • Rosiile – Sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind “echipate” cu o multime de nutrienti care ne protejeaza impotriva unor afectiuni grave, precum cancerul. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100 de grame de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C.
  • Smochinele – “Reprezinta o sursa naturala de minerale, printre care cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful.
  • Ciupercile – Pot sa para banale, dar sunt considerate super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B – vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). “Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume”.
  • Rodiile – Nu au un continut foarte bogat in vitamina C, din contra, acesta este chiar mai mic decat al citricelor, dar suficient pentru a asigura cel putin jumatate din necesarul zilnic pentru un adult.
  • Castravetii – Contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. “Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sangvina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si scad tensiunea”.
  • Merele – Constituie cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala care are multe efecte benefice asupra sanatatii. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei.