Primul troleibuz Solaris pentru PMB

PMB a semnat contractul cu firma Solaris pentru achiziția a 100 de troleibuze. Este vorba despre troleibuze de 12 metri care au toate facilitățile: podeaua coborâtă, acces pentru persoanele cu dizabilități, wi-fi precum și sistem de monitorizare GPS. Termenul de livrare este de 22 de luni. 

„Aceste troleibuze au o autonomie de 20 de kilometri, ceea ce înseamnă că la capetele de linie troleibuzul are o mobilitate mai mare pentru a efectua bucla acolo unde nu există fir. Pentru aceste mijloace de transport garanția este de 300.000 de kilometri de la data recepției sau cinci ani. Primul troleibuz va veni peste 15 luni, deci la începutul lui 2024”, a declarat primarul general Nicușor Dan.

Mijloacele de transport sunt achiziționate cu fonduri nerambursabile de la Fondul de Mediu, care este gestionat de Ministerul Mediului. Valoarea contractului este de 290 de milioane lei, plus TVA.

Pe 19 decembrie, Primăria Capitalei a anunțat că a finalizat, de asemenea, și etapa de evaluare a ofertelor pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Contractul a fost atribuit ofertantului Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S.

Contractul poate fi semnat după expirarea perioadei de 10 zile de depunere a contestațiilor, iar termenul de livrare este de 10 luni de la semnarea contractului.

Autobuzele vor avea o autonomie de 522.49 de kilometri între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, baterii cu acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, lungime de 12 metri, trei uși duble și aer condiționat.

Valoarea totală a contractului este de 293 milioane de lei fără TVA, iar finanțarea provine din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR).