Raport: Nivelul poluării aerului din București este zilnic ca cel de duminica trecută

Raport: Nivelul poluării aerului din București este zilnic ca cel de duminica trecută

Concluziile raportului preliminar solicitat de ministrul Mediului după episodul de poluare extremă a aerului din București, de duminica trecută, arată că același nivel de poluare este atins în fiecare zi în Capitală. Diferența este făcută de prezența sau absența curenților de aer care să disperseze poluarea.

Foto: Alina Tonigaru

Duminică noapte, 1 martie, rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10. Potrivit airly.eu, poluarea cu PM2,5 a fost chiar și cu 900 – 1000%, iar pentru PM10, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Aerlive.ro a înregistrat, de exemplu, la ora 2:00 (la stația de pe Calea Moșilor), de 12 ori mai multe particule PM10 decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane.

În urma acestui episod de poluare extremă, ministrul Mediului a solicitat demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București (APM) și a Gărzii de Mediu din Capitală. În plus, a cerut controlul a peste 100 de operatori din Bucureşti şi Ilfov, care desfăşoară activităţi ce implică procese de ardere, dar și a Primăriei Generale Bucureşti şi a Primăriilor de Sector.

„O concluzie care nu are cum să fie deloc liniştitoare:
poluarea de duminică spre luni seara este nivelul aproape zilnic de
poluare din Bucureşti şi nu doar un caz accidental.
Ceea ce a făcut să pară duminică spre luni ca fiind o situație
excepțională a fost calmul atmosferic care a împiedicat dispersia
poluanților. Practic, în zilele în care aerul este bun în București,
fără depășiri ale concentrațiilor, avem condiții de dispersie a
poluanților. Avem curenți de aer în mișcare care duc poluanții departe de București”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Acesta a reamintit legătura dintre bolile cardiovasculare şi aerul din Capitală, precum și de cele 23.000 de decese pe an cauzate de poluarea aerului. El a explicat faptul că în spatele acestei poluări masive stă în primul rând întârzierea reacţiei Primăriei Generale a Capitalei în faţa acestei situaţii: comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că aproape 40% din Planul de îmbunătăţire a calităţii aerului (PICA) din Bucureşti nici măcar nu a fost început, acesta fiind motivul pentru care a fost amendată Primăria Generală a Capitalei şi primăriile de sector cu peste 52.500 de lei. Concluzia specialiştilor a fost că sursa a peste 60% din poluarea din Bucureşti este incapacitatea primăriei de a îndrepta situaţia.

Ministrul a mai precizat că şase măsuri din cele 20 de măsuri prinse în PICA (Planul Integrat al Calității Aerului) Primăriei Generale sunt nerealizate în totalitate. Aceste măsuri vizează modernizarea centralelor termice de cvartal şi dotarea acestora cu cazane cu arzătoare, cu emisii reduse de poluanţi – măsură nerealizată de Primărie în totalitate deşi avea termen 2018, modernizarea şi extinderea arterelor de circulaţie – măsură nerealizată în totalitate, creşterea ponderii utilizării transportului electric public de suprafaţă prin modernizarea/reabilitarea/extinderea reţelei de transport – la fel, nerealizată în totalitate deşi avea termen tot 2018, amenajarea de căi proprii de circulaţie pentru biciclete (piste, benzi) inclusiv în zonele de agrement, proiect ce trebuia finalizat până la finalul anului trecut, introducerea unui sistem de transport public cu biciclete (crearea de staţii de închiriere, parcări, achiziţionarea de biciclete, pentru utilizare de către public), cu termen 2019 – măsură nerealizată în totalitate şi extinderea suprafeţelor de spaţii verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene.

Totuși, organizațiile de mediu atrag atenția că PICA nu este cel mai util instrument pentru soluționarea problemelor de poluare.

„O analiză profundă, efectuată de Ecopolis, a arătat că
aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerințele legale de a
fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul.
Consecutiv, conținutul Planului nu își atinge obiectivul, iar Primăria
trebuie să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale
prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător –
care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a
Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat
pentru Europa”, scriu cei de la Ecopolis, care au chemat în judecată Primăria Capitalei.

Costel Alexe a mai semnalat că o altă sursă a poluării masive o reprezintă arderile ilegale de deşeuri, însă comisarii nu au identificat derapaje la operatorii autorizaţi şi care au în activitatea lor procese de ardere, derapaje care să schimbe concentraţiile din aer.

„Am spus zilele trecute că îi vreau cu cătuşe pe mâini pe
hoţii de lemne. Îmi completez declaraţia: îi vreau cu cătuşe pe mâni pe
cei care, arzând deşeuri pentru a scăpa de sume de bani investite în
eliminarea legală a lor, pun în pericol sănătatea oamenilor. Avem toleranţă zero pentru cei care caută profitul îmbolnăvind populaţia.
Apoi, în ultimele săptămâni, aţi tot auzit despre transporturi de
deşeuri care ajung în ţara noastră prin Portul Constanţa. Suspiciunea
era că acestea ajung în România pentru a fi arse sau eliminate pe
teritoriul României. Şi în acest subiect am pornit o colaborare strânsă
cu Garda de Coastă, Poliţia de Frontieră şi Procuratura”, a mai scris
Alexe pe pagina de socializare.

Potrivit acestuia, în ultimele două săptămâni, echipa mixtă de control a identificat, în total, 25 de containere venite pe mare şi care încercau să introducă 500 de tone de deşeuri în ţara noastră. Toate aceste containere au venit din Anglia şi urmau să ajungă în jurul Bucureştiului. Toate containerele au fost trimise înapoi, iar destinatarului din jurul Bucureştiului i-au fost închise toate punctele de lucru. Există dosar şi anchetă penală în acest caz.

Şeful de la Mediu a mai precizat că a dispus Gărzii Naţionale de Mediu să existe echipe de control şi noaptea şi să conlucreze cu ISU, astfel încât orice ardere, orice incendiu să fie cercetate şi din punct de vedere al criminalităţii economice şi de mediu.