România se alătură țărilor care susțin o recuperare economică în baza Green Deal, după pandemia COVID-19

România se va alătura statelor europene care susţin ca planurile de reconstrucţie după criza provocată de noul coronavirus să fie concepute pe baza criteriilor de protejare a mediului şi climei din Green Deal, a anunţat, joi, într-o declaraţie de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Astfel, prin scrisoarea semnată astăzi, România își asumă implementarea Pactului Verde European, a unor investiții esențiale în tranziția energetică verde, eficiență energetică, digitalizare, economie circulară, conservarea și recuperarea biodiversității,

“Astăzi am luat o decizie care va schimba viitorul modelului economic din România şi va pune în siguranţă viaţa şi mediul din ţara noastră şi din Europa. România a hotărât să semneze declaraţia privind utilizarea investiţiilor din Pactul Ecologic European ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia COVID-19. Ţara noastră se alătură, aşadar, grupului statelor membre care susţin Redresarea Ecologică a Uniunii Europene şi mă bucur că am fost desemnat să semnez această declaraţie în numele Guvernului României. Semnăm cu asumarea şi cu ambiţia de o urma calea investiţiilor durabile, într-o economie cu emisii reduse de carbon, a eficienţei energetice ridicate, a economiei circulare, energiilor regenerabile şi recuperării păstrării biodiversităţii. Prin decizia de astăzi (joi, n.r.), ne declarăm în favoarea unui răspuns ecologic în faţa provocărilor economice din întreaga Europă. La fel ca celelalte 18 state membre ale UE semnatare ale declaraţiei, ne dorim ca Pactul Ecologic European să rămână în centrul planului de relansare economică după COVID-19”, a spus Alexe.

Conform ministrului, Pactul Ecologic European propune un model economic sigur şi durabil, în sensul utilizării mai eficiente a resurselor, printr-un grad mai mare de refolosire şi reciclare.

“Credem că, odată cu ieşirea din criză, Redresarea Ecologică este soluţia pentru a acţiona, astfel încât să ţinem cont de fragilul echilibru al naturii. Acesta este cea mai bună strategie de creştere pentru fiecare stat european în parte şi pentru fiecare cetăţean al planetei. În acelaşi timp, este şi instrumentul prin care pot fi mobilizate resurse financiare care să stimuleze economiile statelor membre şi să creeze noi locuri de muncă în perioada post-criză şi pe termen mediu şi lung. Pactul Ecologic European propune un model economic sigur şi durabil: utilizarea mai eficientă a resurselor, printr-un grad mai mare de refolosire şi reciclare. O redresare economică ecologică va contribui, de asemenea, la consolidarea rezilienţei noastre faţă de riscurile majore pentru sănătate, cum ar fi COVID-19. Vom direcţiona fondurile UE din Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European către investiţii durabile, care să sprijine tranziţia la o economie circulară şi neutră din punct de vedere climatic, cu atât mai mult în condiţiile excepţionale cauzate de pandemia de COVID-19”, a explicat ministrul.

Acesta a adăugat că orice amânare sau ratare a politicilor şi măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, atât în orizonturile anilor 2025 şi 2030, cât şi pe termen lung – aferent anului 2050 – va conduce la costuri viitoare infinit mai mari. “Pactul Ecologic European este cel mai bun răspuns de ţară la pandemia de COVID-19, la provocarea schimbărilor climatice şi la nevoia de siguranţă a mediului şi a vieţii”, a completat Costel Alexe.

În această săptămână, atât cancelarul german Angela Merkel, cât şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susţinut că Uniunea Europeană ar trebui să îşi păstreze obiectivele climatice ambiţioase şi să transforme pandemia de coronavirus într-o oportunitate.

Până în prezent, 18 state au semnat scrisoarea la care a aderat şi România.

Comisia Europeană (CE) a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, cel mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici şi variază de la reducerea ambiţioasă a emisiilor şi investiţiile în cercetarea şi inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.