Turismul sportiv. Oportunitate de dezvoltare economică pentru România

Turismul sportiv. Oportunitate de dezvoltare economică pentru România

Turismul sportiv este un concept nou în România și se află la începutul evoluției sale, comparativ cu Statele Unite ale Americii sau țările din vestul Europei, unde acesta contribuie an de an tot mai mult la creșterea economică.

Potrivit reprezentanților Brașov Running Festival, în țara noastră sportul are tradiție, fiind practicat, de-a lungul anilor, la cel mai înalt nivel profesionist, de sportivi cu renume mondial, dar și de oameni obișnuiți care fac mișcare pentru un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, infrastructura, atât generală, cât și specifică, nu a atins încă standardele adecvate pentru a susține o dezvoltare la adevăratul potențial.

„Având în vedere acești factori, turismul sportiv în România are în general impact doar local, astfel că majoritatea turiștilor care călătoresc din orice motiv legat de o activitate sportivă sunt români. Cu toate acestea, o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a creat un context favorabil și România depune constant eforturi pentru a se alinia la standardele internaționale cerute, inclusiv în domeniul sportiv”, susține Daniel Santa, Directorul Brașvov Running Festival.

Importanța turismului sportiv

în România este dată de faptul că poate atrage turiști din întreaga lume și poate să contribuie la dezvoltarea economică a zonei în care este practicat, oferind o gamă largă de posibilități care variază de la sporturi extreme precum alpinismul și parapantismul, la sporturi mai puțin „intense”, precum drumețiile (treckking), alergarea pe șosea sau montană, ciclismul sau echitația.

Un studiu INSSE* (iulie 2022) referitor la capacitatea totală de cazare turistică la nivel național arată că în 2022 România avea o capacitate totală de 9.120 de structuri de cazare cu o capacitate de aproximativ 370.000 de locuri de cazare, cea mai mare parte a acestora fiind în Brașov (879 de structuri de cazare), Constanța (864) și Suceava (537).

„Organizarea profesionistă de competiții sportive este extrem de benefică atât pentru imaginea publică a țării, a orașelor, cât și pentru agenții economici locali implicați în procesul de organizare al evenimentelor. Rezultatele înseamnă venituri, la un moment dat profit, grad sporit de ocupare și utilizare a serviciilor de cazare, taxe și impozite încasate la bugetul de stat, locuri de muncă, dar și un excelent capital de imagine”, susține Daniel Santa.

În acest context, în care Brașov este pe primul loc la numărul de unități de cazare din țară, alegerea acestui oraș pentru dezvoltarea nișei sportive reprezintă un pas firesc. De altfel, acesta a fost și unul dintre motivele ce a stat la baza lansării Brașov Running Festival – un festival dedicat alergării pe șosea, organizat la Brașov, începând cu 2021. Cursa vedetă a acestei competiții este „tRUNsylvania International 10K”, acreditată World Athletics Elite Label și datorită căreia, și-a căpătat un renume internațional. Anual, se reunesc la linia de START atleți din top 20 mondial, punând Brașov și România în circuitul celor mai importante competiții de alergare din lume.