Un startup care produce ambalaje din reziduuri din lână de oaie, câştigătorul PowerUp! Challenge

Startup-ul Woola din Estonia a primit un cec de 50.000 de euro, precum și oportunitatea de a se alătura programului EIT InnoEnergy de accelerare a afacerilor. 

Competiția a înregistrat o participare record în acest an, cu peste 360 de startup-uri din 20 de țări din Europa Centrală și de Est intrate în cursa pentru premiul cel mare și pentru oportunitățile de investiții.

Reprezentantul României la finala internațională a fost startup-ul WATTO, înființat în 2019, care propune o infrastructură regională pentru încărcarea ultra-rapidă a vehiculelor electrice astfel încât tranziția către transportul electric să se facă ușor atât pentru mașinile electrice personale, cât și pentru cele comerciale.

În cadrul celei de-a șasea ediții a competiției, Woola a primit premiul „Startup-ul anului din Europa Centrală și de Est” și un cec de 50.000 €, dar și oportunitatea de a se alătura programului de accelerare al EIT InnoEnergy. Mai mult, partenerul strategic Amazon Web Services a oferit credite pentru programul său AWS Activate și servicii de sprijin pentru afaceri, iar alți parteneri precum Vestbee și Grupul SpeedUp au acordat câștigătorului servicii și alte beneficii.

Woola produce ambalaje din rezidurile din lână de oaie, cu scopul de a diminua producția, consumul și depozitarea de materiale nocive pentru mediu, cum ar fi plasticul și Styrofoam. Woola este un produs eco-friendly, rezistent la șocuri, la căldură și este utilizabil până la 6 luni, după care poate fi folosit drept compost.

Woola folosește o resursă abundentă care, de altfel, ar fi aruncată. În fiecare an, numai în Estonia, 135 de tone de lână de oaie devin deșeuri.

În procesul de selecție a câștigătorului, juriul s-a concentrat pe potențialul ideii prezentate, a relevanței sale la scară globală și a viabilității dezvoltării pe termen lung a produsului sau serviciului respectiv.

„Procesul de selecție a fost o mare provocare deoarece toate startup-urile au venit cu produse și soluții fantastice. În 2020, am văzut cel mai mare potențial la Woola din Estonia. Suntem încântați să urmărim traiectoria echipei în viitor”, a declarat Oksana Prykhodko, Manager pentru Inovație la DTEK și membru al juriului.

Viezo din Lituania, al doilea în clasament, este activ în dezvoltarea de noi tipuri de materiale care pot înlocui bateriile cu producția de energie prin vibrații. Energia electrică generată de vibrațiile pierdute poate alimenta senzori IoT wireless, astfel prelungindu-și durata de viață sau crescând cantitatea de semnale.

Viezo a primit un premiu de 10.000 de euro, în timp ce locul al treilea și un cec de 5.000 de euro au mers către echipa Pocket Virtuality din Cehia care a venit cu o soluție din zona realității virtuale și augmentate pentru comunicarea la distanță în timp real. Soluția poate fi utilizată în domeniile ingineriei, medicinei și orașelor inteligente. Datorită acestei tehnologii, un operator de pe teren se poate conecta cu un expert extern care vede o reprezentare virtuală a mediului și poate oferi suport de la distanță.

Principalele domenii tematice vizate în competiția din acest an au inclus: energia durabilă, mobilitatea, cleantech și orașele inteligente; în afară de acestea, organizatorii au primit și soluții care demonstrează o abordare nonconformistă pentru provocări presante. Datorită restricțiilor implementate ca urmare a pandemiei globale de coronavirus, finala internațională din acest an a fost organizată sub forma unui eveniment online.

În acest an, juriul a fost constituit din Oksana Prykhodko (Manager pentru Inovație la DTEK), Marzena Bielecka (Managing Partner și Fondator la Experior Venture Fund), Jennifer Dungs (Responsabil pentru Transport și Mobilitate la InnoEnergy), Jakub Miler (CEO EIT InnoEnergy Europa Centrală) și Dominik Zalewski (Co-fondator al agenției de tehnologie urbană, Urban Impact). Faptul că majoritatea membrilor juriului sunt femei este o dovadă a angajamentului EIT InnoEnergy de a promova egalitatea de gen în sectorul energetic, unde este preponderent cel masculin.

Marea finală a fost susținută de o serie de parteneri din sectorul public și privat. Partenerul principal din acest an este compania energetică DTEK din Ucraina. DTEK extrage gaz natural, generează energie electrică cu ajutorul centralelor solare, eoliene și termice, distribuie și furnizează kWh pentru consumatorii finali, dar oferă și soluții eficiente din punct de vedere energetic și dezvoltă o rețea de stații de încărcare a vehiculelor electrice în toată Ucraina.

Pe lângă faptul că este una dintre cele mai de succes competiții din regiune, EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge este, de asemenea, o sursă pentru companii de a ridica investiții de milioane de euro și de a deveni parte din rețeaua EIT InnoEnergy, care oferă resurse financiare, know-how și un hub extins de parteneri de încredere pentru a ajuta companiile să aibă succes la nivel global.

EIT InnoEnergy a fost înființat în 2010 și este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

EIT InnoEnergy este reprezentată în România de consorțiul coordonat de Iceberg și completat de partenerii săi, Green Energy Innovative Biomass Cluster, REPOM și PATRES, având rolul de hub al acestei organizații europene. Rolul EIT InnoEnergy Hub România este de a sprijini inovatorii, cercetătorii, start-up-urile și companiile active în domeniile legate de energie pentru a-și dezvolta, îmbunătăți, scala și internaționaliza produsele și serviciile. În paralel, hub-ul contribuie la consolidarea ecosistemului național de inovare, prin servicii, programe de finanțare, facilități de investiții și know-how-ul rețelei.