Utilizarea unor pesticide de sinteză trebuie complet eliminată până în 2035

Pentru refacerea biodiversitatii și protejarea sănătatii cetățenilor, utilizarea pesticidelor de sinteză trebuie să fie puternic redusă până în 2030 și complet eliminată până în 2035, iar UE ar trebui să sprijine fermierii pentru a atinge aceste obiective, au cerut reprezentanții Inițiativei Cetățenești Europene „Salvați albinele și fermierii” într-un mesaj transmis Věrei Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene și comisarului european pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides.

Acest lucru intervine într-un moment important, în care propunerea legislativă a Comisiei Europene este puternic atacată de agroindustrie și de unele state membre ale UE în Consiliul UE.

„În urmă cu cincisprezece ani, Comisia a propus o legislație pentru a reduce riscul și dependența de pesticide, pentru a proteja zonele sensibile din punct de vedere ecologic și pentru a înlocui pesticidele mai periculoase cu unele mai puțin periculoase. Statele membre și Parlamentul au fost de acord cu aceste obiective în 2009, când au adoptat Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor și Regulamentul 1107/2009, dar ulterior statele membre nu au respectat legile asupra cărora au convenit. În acest context, considerăm că este un semnal fatal în ceea ce privește politica democratică dacă unele state membre încearcă acum să torpileze SUR, încercând să o întârzie sau – așa cum se speculează deja în ziare – încearcă să ucidă dosarul”, a spus Helmut Burtscher-Schaden, un reprezentant al Comitetului ICE.

Cetățenii cer să aibă un cuvânt de spus în această discuție despre sănătatea și mediul nostru.

„Această dezbatere nu mai poate fi dominată de industria chimică și de aliații săi care fac lobby în favoarea agriculturii industriale. Nu poate exista agricultură și securitate
alimentară fără soluri sănătoase, apă curată și biodiversitate. Agricultura chimică industrială se află pe un drum înfundat”, a declarat Martin Dermine, reprezentant principal al ICE.

„În fiecare an, mii de apicultori români se confruntă cu pierderi grave de albine în circumstanțe care sunt în mod clar legate de utilizarea pesticidelor. Situația se înrăutățește de la an la an și este legată de agricultura tot mai industrială practicată în țara mea”, a punctat Constantin Dobrescu, reprezentant al oganizației Romapis a apicultorilor români, membru al comitetului cetățenilor.

„Ferma noastră ecologică este înconjurată de terenuri care sunt stropite foarte mult din cauza producției intensive de mere. Pesticidele au ajuns pe proprietatea noastră, iar ierburile noastre organice au fost contaminate cu acestea și nu au mai putut fi vândute ca produse organice. A trebuit să luăm o mulțime de măsuri de protecție pentru a nu fi otrăviți. Iar noi, cei păgubiți, suntem acuzați, amenințați cu închiderea activității, urâți și excluși. Pentru noi, există o singură soluție: interzicerea pesticidelor aici și acum! Eu o cer! Pentru ferma noastră ecologică, ca mamă și bunică, pentru un viitor pentru nepoții noștri”, a spus Annemarie Gluderer, membru individual al comitetului cetățenilo.

De asemenea, dr. Polyxeni Nicolopoulo, membru al comitetului cetățenilor din Grecia, medic patolog, Universitatea din Atena, a subliniat impactul pesticidelor asupra sănătății umane.

„Observăm multe cancere și infertilitate la vârste tot mai tinere, legate de expunerea la pesticide care interferează cu sistemul nostru hormonal. Expunerea in utero la pesticide poate duce la infertilitate masculină și la cancer la vârste fragede. Albinele sunt santinelă pentru sănătatea umană”, a spus Nicolopoulo.

Cererile oficiale ale inițiativei „Salvați albinele și fermierii”

  • O eliminare treptată a utilizării pesticidelor sintetice: Până în 2030, utilizarea pesticidelor de sinteză va fi redusă treptat cu 80% în agricultura UE. Până în 2035, agricultura din întreaga Uniune va funcționa fără pesticide de sinteză.
  • Măsuri de refacere a biodiversității: Habitatele vor fi restaurate iar zonele agricole vor deveni un vector de refacere a biodiversității.
  • Sprijin pentru agricultori: Fermierii trebuie să fie sprijiniți în tranziția necesară către
    agroecologie. Vor fi favorizate fermele mici, diverse și durabile, va fi extinsă agricultura
    ecologică și va fi sprijinită cercetarea în domeniul agriculturii fără pesticide și fără OMG-uri.

Inițiativa cetățenilor este validată oficial iar Comisia Europeană va trebui să vină cu un răspuns oficial. În ianuarie va urma o audiere oficială în Parlamentul European.