VIDEO. Ecotic Bat: Uneori părinții nu conștientizează riscurile ingerării bateriilor tip pastilă

Ecotic Bat a lansat un video în care le semnalează părinților riscurile ingerării unor baterii de tip pastilă de către cei mici, cum poate fi evitată înghițirea și cum să se acționeze în situațiile de acest gen.

Bateriile tip pastilă, a căror dimensiune oscilează între 5 și 25 mm, sunt special create pentru utilizare în echipamente mici, precum ceasuri, jucării, echipamente medicale sau chiar cărți cu sunete. Ca urmare a dimensiunilor mici, există riscul ca acestea să fie înghițite de copii odată ce sunt la îndemâna lor sau când compartimentul dedicat bateriilor nu este securizat.

Ingestia bateriilor tip pastilă poate cauza răni grave la nivelul căilor respiratorii, motiv pentru care este extrem de important ca părinții să solicite asistență medicală de urgență.

„Am avut câteva cazuri de copii care au înghițit baterii tip pastilă sau la care părinții nu găseau bateriile de la jucăriile copiilor. Mă sunau alarmați și de obicei îi direcționam către o cameră de gardă. Uneori nu conștientizau riscurile acestui tip de incident, iar timpul era prețios. Consider extrem de importantă informarea părinților despre posibilele riscuri, despre cum să prevină sau cum să acționeze în caz de ingestie sau aspirare a unor obiecte mici, în special a bateriilor”, a declarat Ilinca Tranulis, medic pediatru.

Studiile evidențiază faptul că, în ultimele două decenii, incidența ingestiei bateriilor tip pastilă și a morbidității și mortalității asociate a crescut. La nivel internațional, 62% dintre cazurile în care este înghițită o baterie de tip pastilă sunt implicați copii mai mici de 5 ani. În cele mai multe cazuri este vorba despre un copil de 1-2 ani1.

„Părinții trec prin foarte multe etape în primii ani de viață a copilului, iar etapa de cunoaștere a mediului înconjurător, de către cel mic, vine de la sine și cu o multitudine de pericole. Bateriile tip pastilă sunt unele dintre pericole la care trebuie acordată foarte multă atenție”, a declarat Luminița – Mirela Alexandrescu, medic de familie.

Campania face parte din eforturile Ecotic Bat de a conștientiza populația asupra utilizării și predării corecte a tuturor tipurilor de baterii și acumulatori, protejând astfel mediul și sănătatea noastră.