Scafandrii italieni au eliberat un cașalot prins într-o plasă de pescuit ilegală

Scafandrii italieni au eliberat un cașalot prins într-o plasă de pescuit ilegală

Scafandrii italieni au reușit să elibereze cu succes un cașalot prins într-o plasă de pescuit ilegală. Întreaga operațiune de salvare a fost înregistrată. 

Oprațiunea de salvare a avut loc în largul coastei Lipari, unde câțiva biologi marini, care lucrează la centrul de recuperare al țestoaselor, au obsevat cașalotul nemișcat. Aceștia au raporta situția Gărzii de Coastă, care a trimis o echipă de scafandrii.

Din primele observații s-a constat că partea din spate a cașalotului era strâns înfășurată într-o plasă de pescuit ilegală. Echipa de salvare a tăiat plasa până când animalul s-a putu elibera din capcană.

Odată eliberat, cașalotul s-a îndreptat calm către grupul balene din apropiere.

Pescuitul ilegal epuizează stocurile de pește și distruge habitatele marine

Pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat epuizează stocurile de pește, distruge habitatele marine, denaturează concurența și dezavantajează pescarii cinstiți și comunitățile costiere, mai ales pe cele din țările în curs de dezvoltare.

Potrivit regulamentului UE pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat operatoriilor din statele membre, care pescuiesc ilegal oriunde în lume, sub orice pavilion, li se pot aplica sancțiuni severe, proporționale cu valoarea economică a capturii lor, ceea ce va anula orice profit.

De asemenea, regulamentul prevede posibilitatea de a lua măsuri împotriva statelor care ignoră problema pescuitului ilegal . Astfel, Comisia trimite mai întâi un avertisment, după care face publice numele țărilor în cauză și le trece pe o listă neagră a statelor care nu luptă împotriva pescuitului ilegal.

listă a navelor de pescuit ilegal este publicată periodic, în baza datelor privind navele de pescuit INN identificate de Organizațiile regionale de gestionare a pescuitului.

Doar produsele marine validate ca fiind pescuite legal de către statul exportator sau de pavilion competent pot fi importate în UE sau exportate de pe teritoriul acesteia.