Ziua Internațională a Picnicului. Autoritățile ar fi trebuit să amenajeze locuri speciale

Ziua Internațională a Picnicului. Autoritățile ar fi trebuit să amenajeze locuri speciale

Astăzi este Ziua Internațională a Picnicului, ocazie cu care reamintim că există Legea Picnicului, pe care Asociația Green Revolution a propus-o din 2009. Deși legea a intrat în vigoare în 2012, autoritățile nu au amenajat încă spații speciale pentru picnic.

Cuvântul „picnic” vine din franceză și se pare că această activitate în aer liber a devenit populară după Revoluția franceză. În secolul XIX, picnicurile erau ocazii sociale elaborate, cu meniuri care ofereau o gamă largă de mezeluri și plăcinte a căror pregătire dura zile întregi.

Prevederile Legii Picnicului

Măsurile din legea nr. 54/2012, care se aplică din martie 2012, au ca scop prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului și asupra stării de sănătate a oamenilor a activităților de picnic.

Legea Picnicului, propusă sub formă de proiect de Asociația Green Revolution din 2009, prevede ca  persoanele fizice care desfășoară activitatea de picnic să respecte următoarele obligații:

  • a) să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcțiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări
  • b) să arunce deșeurile doar în locurile special amenajate;
  • c) să depună selectiv deșeurile de ambalaje în containerele inscripționate corespunzător categoriei de deșeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă;
  • d) să aprindă focul doar în locurile special amenajate și să îl supravegheze în permanență;
  • e) să respecte orarul de desfășurare a activității de picnic corespunzător zonei respective;
  • f) să lase locul în care au desfășurat activitatea de picnic curat și nealterat;
  • g) să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
  • h) să folosească pentru satisfacerea necesităților fiziologice doar locurile special amenajate;
  • i) să nu folosească produse de igienă personală la o distanță mai mică de 30 m față de cursurile de apă;
  • j) să nu spele obiectele care au deservit activității de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activitățile de picnic sau a zonei indicate pentru activitățile de picnic. Împrăștierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activității de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activitățile de picnic ori a zonei indicate pentru activitățile de picnic sunt interzise;
  • k) să nu hrănească animalele sălbatice;
  • l) să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural și/sau construit;
  • m) să nu posteze semne sau mesaje;
  • n) să păstreze liniștea și să nu deranjeze comunitățile locale, viața sălbatică sau alți vizitatori;
  • o) să nu arunce țigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;
  • p) să respecte ordinea publică și bunele moravuri, conform prevederilor legislației în vigoare;
  • q) să nu desfășoare activități de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activitățile de picnic și/sau a zonelor indicate pentru activitățile de picnic.

În caz contrar, legea prevede amenzi pentru fiecare tip de obligații. De exemplu, nerespectarea depunerii selective a deșeurilor este sancționată cu amenzi între 100 și 2.000 de lei, pentru alterarea locului în care s-a ținut picnicul amenzile sunt între 300 și 3.000 de lei. Pentru aprinderea focului în spațiu neamenajat, amenda poate fi între 2.000 și 5.000 de lei.

Nevoia spațiilor special amenajate pentru picnic

Picnicul este prevăzut în lege ca „orice activitate de recreere de afluență publică, desfășurată în zone de afluență publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane și care presupune consumul de băuturi și/sau alimente, precum și, după caz, aprinderea ori nu a focului”. Actul prevede că desfășurarea activităților de picnic în alte zone decât cele special amenajate este interzisă și este sancționată cu amenzi între 1.000 și 3.000 de lei.

Însă aceste spații speciale nu au fost amenajate de către autorități. Green Report a contactat telefonic toate primăriile de sector și niciuna nu a putut răspunde unde pot face bucureștenii legal picnic. Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 au transmis că nu există astfel de spații pe teritoriul de care sunt responsabili, iar celelalte primării vor răspunde doar unor solicitări scrise.

„Autoritățile trebuie să se implice în crearea spațiilor pentru picnic, astfel încât oamenii să se bucure de timp petrecut în natură în condiții civilizate. Legea Bunului Simț – Legea Picnicului – nu e doar un semn de respect față de cel de lângă tine, dar și față de mediul înconjurător”, a declarat Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution.