Ziua Pământului, când toată lumea cere protejarea mediului

Ziua Pământului, când toată lumea cere protejarea mediului

Pe 22 aprilie este Ziua Pământului, iar anul acesta are loc cea de-a 50-a ediție a evenimentului prin care milioane de oameni le cer liderilor lumii să facă din protejarea mediului o prioritate. Mâine, evenimentele se vor desfășura online.

Pe 22 aprilie 1970, 20 de milioane de americani (10% din populația totală de la acea vreme  a Statelor Unite) cereau în stradă o mai mare atenție acordată mediului înconjurător. Ideea i-a venit senatorului Gaylord Nelson, inspirat fiind de studenții care protestau împotriva războiului. Astfel, și-a construit o echipă de 85 de persoane care să promoveze evenimentul la nivel național și i-a dat evenimentului numele de Ziua Pământului.

Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Gaylord Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei, etc.

În 1990, evenimentul a devenit unul global, la care au participat 200 de milioane de oameni, din 141 de țări, care au adus în atenția tuturor problemele de mediu. Amploarea mișcării in 22 aprilie au ajutat la creșterea eforturilor de reciclare la nivel mondial și au pregătit terenul pentru Summitul pentru Pământ al Națiunilor Unite, de la Rio de Janeiro, din 1992. Tot atunci, președintele SUA Bill Clinton i-a oferit senatorului Nelson Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă recunoaștere a persoanelor civile din Statele Unite.

Abia în 2009, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a recunoscut, în mod formal, ziua de 22 aprilie ca fiind Ziua Internațională a Mamei-Pământ.

De obicei, Ziua Internaţională a Pământului era marcată la noi în ţară, în mai multe oraşe, prin diverse activităţi, precum plantări şi lucrări de întreţinere în grădini botanice şi parcuri, acţiuni şcolare în unităţi de învăţământ, spectacole etc. Mâine, când va fi cea de-a 50-a ediție a evenimentului, activitățile vor avea loc online, ca urmare a distanțării sociale, ca măsură de prevenție față de Covid-19.„La această aniversare de 50 de ani, organizatorii societății civile speră să umple peisajul digital cu conversații la nivel mondial, activități pozitive, spectacole, webinarii și evenimente pentru a susține acțiunea urgentă față de schimbările climatice”, au transmis Națiunile Unite.

Toate evenimentele vor fi transmise pe earthday.org, iar un catalog online prezintă activitățile de peste tot din lume care vor avea loc mâine. De exemplu, muzicianul Ricky Kej va cânta alături de 44 de muzicieni din șase țări un concert live pentru sprijinirea Organizației Mondiale a Sănătății.„Exact ca în prima Zi a Pământului, de acum 50 de ani, este timpul să demonstrăm solidaritate, să luăm măsuri și să trimitem un mesaj clar liderilor lumii să acționeze față de schimbările climatice, să protejeze biodiversitatea și să oprească pierderea habitatului și să ne asigurăm că protejarea mediului este o bază fundamentală a construi din nou mai bine”, au mai transmis cei de la Națiunile Unite.