13 august – Ziua internationala a stangacilor

Ziua internațională a persoanelor stângace este celebrată, în fiecare an, la 13 august.

E cam singurul hatar care li se face stangacilor, obligati sa faca fata multor provocari, zi de zi, intr-o lume construita pentru dreptaci.

Lateralitatea, tendința ființelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală de a utiliza predominant o parte sau alta a corpului, este responsabilă de preferinţa pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi.

Unele teorii susțin că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi și nu de genele moștenite de la părinți.

În trecut stigmatizaţi, stângacii reprezintă aproape 15% din populația mondială. Se estimează că proporţia este în continuă creștere.

Left Handers Day a fost marcată prima dată, în 1976, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la dificultățile și frustrările cu care stângacii se confruntă în viața de zi cu zi.

În această zi, se organizează competiții sportive între dreptaci și stângaci, demonstrații ale abilităților sportive și artistice ale stângacilor, precum și evenimente unde dreptacii sunt îndemnați să încerce să folosească unelte și echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înțelege cum este să trăiești într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

Printre cei mai cunoscuți stângaci se numără Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Charlie Chaplin, Ashley Tisdale, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Wolfgang Amadeus Mozart, Morgan Freeman, Tom Cruise, Amitabh Bachchan, Adam Brody, Steve Forbes, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Lisa Kudrow, Ricky Martin, Linkin Park, Nicole Kidman, Demi Moore, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Bill Clinton, Justin Bieber și Barack Obama.

Studiile arata ca atat pisicile, cat si cateii pot fi stangaci.

Iata si cateva lucruri simple care fac insa viata dificila stangacilor: Foarfece Cei mai multi stangaci nu realizeaza ca sunt diferiti pana nu ajung in situatia de a folosi foarfece, cel mai probabil la gradinita. Atunci isi dau seama ca nu pot folosi acest instrument, el fiind creat pentru dreptaci.

Orele de sport Si orele de sport pot fi o provocare pentru stangaci. In cazul unor jocuri precum baseballul, profesorul ar trebui sa aiba si manusi pentru mana stanga. Altfel, sunt condamnati sa stea pe tusa. Apoi, cei mai multi antrenori sunt dreptaci, asa ca sunt pe cont propriu atunci cand trebuie sa invete o tehnica proprie unui sport.

Desfacator de conserve Daca nu vor sa moara de foame, stangacii trebuie sa gaseasca o metoda de a desface conservele cu instrumente concepute special pentru dreptaci.

Greu si cu pozele sau inregistrarile La fel, aparatele de fotografiat sunt gandite pentru dreptaci, cu butoanele sau tastele uzuale mereu in dreapta.

Mai prost platiti De parca nu ar avea parte de destule provocari cotidiene, stangacii mai au un dezavantaj major. Studiile arata ca sunt si mai prost platiti – in medie cu 10 – 12%, dupa cum se arata intr-un raport publicat de Journal of Economic Perspectives. La radacina problemelor lor e faptul ca au mai multe probleme emotionale si comportamentale, probleme de invatare, adesea dislexie, dupa cum explica Joshua Goodman, economist la Scoala Kennedy, din cadrul Universitatii Harvard. Apoi, adesea se opresc din scolarizare mai devreme, tocmai din aceste motive, si ajung sa ocupe posturi care cer mai putine abilitati cognitive. Sanatate cu probleme Alte studii au aratat ca stangacii au un risc crescut de schizofrenie, sunt mai adesea alcoolici, au probleme cu legea si sunt predispusi unor afectiuni precum boala Crohn sau colita ulcerativa. Apoi, in proportie mai mare decat dreptacii au risc crescut de boli mintale, in general.

Trusa de unelte Absolut toate uneltele care se gasesc intr-o trusa clasica sunt concepute pentru dreptaci. Desi le pot adapta, stangacii risca sa aiba mai multe accidente decat dreptacii. Cel mai prost loc la masa Nu in ultimul rand, stangacii risca sa stea la masa langa cea mai neplacuta sau dezagreabila persoana. Nimanui nu-i place sa se loveasca de cineva la masa – iar langa un stangaci asta e inevitabil – asa ca, cel mai probabil vor sta la cina langa cineva pe care nimeni nu-l vrea alaturi.