6 exercitii pentru ochi sanatosi

Aceste exercitii au fost create pentru a creste flexibilitatea muschiului ocular si a ameliora simptomele diferitelor afectiuni oftalmologice. Mai mult, practicarea regulata a exercitiilor oculare stimuleaza centrul vizual al creierului si incetineste deteriorarea vederii., avand si un efect revigorant.

Chiar daca acordam multa atentie intretinerii corporale, adesea neglijam ochii care au de-a face cu foarte multi factori de stres. Iata cateva exercitii pentru ochi care te vor ajuta sa relaxezi muschii oculari si sa reduci senzatia de oboseala la nivelul acestora.

Acoperirea ochilor cu palmele.

Aceasta este o metoda usoara de a detensiona ochii. Freaca-ti mainile pana devin calde, apoi inchide ochii si acopera-i cu palmele, fara a-i presa. Nasul nu trebuie acoperit. Asigura-te ca nu intra lumina in ochi printre degete. Concentreaza-te pe intuneric. Ramai asa cateva momente, dupa care ia palmele de pe ochi si repeta exercitiul timp de cateva minute.

Apropierea obiectelor de ochi.

Acesta este un exercitiu ocular de baza, de apropiere/departare. Tine un pix in mana la distanta de un brat si concentreaza-ti privirea pe varful acestuia, apoi misca pixul incet spre tine si inapoi. Repeta aceasta miscare de cateva ori, tinand ochii fixati pe varful pixului. Acest exercitiu este foarte important deoarece stilul nostru de viata nu ne permite sa ne exersam adaptabilitatea ochilui la distanta/apropiere, in conditiile in care petrecem foarte mult timp in spatii inchise si in fata ecranului.

Urmarirea conturului obiectelor.

Benefic pentru muschii care controleaza miscarea ochilor, acest exercitiu presupune sa urmaresti cu privirea marginile obiectelor. Cu cat precizia este mai mare, cu atat mai bine. De asemenea, se recomanda sa alegi obiecte aflate la diferite distante pentru a obtine rezultate bune.


Folosirea luminii puternice.

Se recomanda sa inchizi ochii si sa stai fie cu fata spre soare, fie spre o alta sursa puternica de lumina. Mai departe, trebuie sa misti incet capul dintr-o parte in alta, urmarind cum lumina se misca in directie opusa. Acest exercitiu pentru ochi poate avea efecte pozitive asupra dilatarii/contractarii pupilelor (proces numit mioza). Miscarea oculara usoara de la intuneric la lumina si invers poate ajuta la imbunatatirea vederii prin reducerea cantitatii de lumina care intra in ochi.

Acoperirea unui ochi.

Acest exercitiu pentru ochi ajuta in special la tratarea ambilopiei, cunoscuta si sub numele de „ochiul lenes”, care se manifesta prin slabirea vederii unuia dintre ochi. Ideea exercitiului este de a acoperi ochiul cu care vezi mai bine, pentru a-l forta pe celalalt sa lucreze mai mult. Singurul dezavantaj al acestei metode este ca poate slabi ochiul mai puternic daca este folosita prea mult. O alternativa moderna este folosirea picaturilor pentru dilatarea pupilei ochiului mai bun.

Urmarirea orelor unui ceas imaginar.

Inchide ochii si imagineaza-ti ca privesti un ceas de perete. Apoi deschide-i si priveste pe rand ora 12, apoi ora 6; ora 3 si ora 9; ora 1 si ora 7; ora 2 si ora 8 etc. Repeta fiecare miscare de cateva ori inainte de a trece la urmatoarea. La sfarsit misca-ti usor ochii in cercuri si urmareste orele, incepand cu 12.

Exercitiile pentru ochi pot ajuta la relaxarea muschiului ocular si la imbunatatirea vederii, dar ele nu inlocuiesc tratamentele medicale pentru diverse afectiuni, precum astigmatism, cataracta s.a.m.d. Inainte de a te apuca de exercitii, cel mai bine ar fi sa faci o vizita la oftalmolog si sa discuti despre beneficiile si posibilele riscuri ale exersarii vederii.