96% dintre români sunt de acord cu implementarea sistemului garanţie-depozit

Aproximativ 96% dintre români sunt de acord cu implementarea sistemului garanţie – depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu, a precizat ministrul Mediului, Costel Alexe, care a citat rezultatele unui studiu Irsop. În plus, 81% dintre români consideră că garanţia pentru un ambalaj ar trebui să fie de 0,50 de bani.

Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare.

Acest sistem, care va cuprinde ambalajele din aluminiu, PET sau sticlă pentru băuturi, ar trebui să devină funcțional până în ianuarie 2021.

„A fost realizat un studiu de piaţă cu cei de la Irsop pe un eşantion naţional, astfel încât, astăzi, 96% din populaţia României este de acord cu implementarea acestui sistem garanţie-depozit pentru o mai bună colectare separată şi reciclare şi trebuie menţionat că, tot în acelaşi studiu, 81% dintre români consideră că garanţia pentru un ambalaj ar trebui să fie de 0,50 de bani. Astfel, vă garantez că România îşi va rezolva problema deşeurilor, cel puţin de ambalaje”, a afirmat Costel Alexe, cu ocazia vizitei la fabrica de reciclare a ambalajelor din sticlă GreenGlass Recycling, din Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

Ministrul Mediului a subliniat că dacă vor fi reciclate toate cantităţile de PET, doze sau sticlă, se va reuşi eliminarea de la groapă a deşeurilor biodegradabile, care înseamnă 50-55%.

„În 2020, nicio comunitate nu mai doreşte să aibă groapa de gunoi în proximitatea locuinţei, cartierului sau localităţii în care locuieşte. În fiecare an, 6 miliarde de ambalaje intră în piaţă. Avem 6 milioane de tone de deşeuri menajere în fiecare an. Imaginaţi-vă că aici, în capitala României, cred că se generează 1,1 milioane de tone pe an. Dacă am reuşi să reciclăm toate aceste cantităţi de PET, doze sau sticlă am reuşi să eliminăm de la groapă deşeurile biodegradabile, care înseamnă 50-55%. Am ajunge pe aceste depozite ecologice de deşeuri cu cantităţi mult mai mici, care nu ar mai crea acest disconfort”, a adăugat Alexe.

Potrivit unui document realizat de USR, se estimează că astfel, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate.  În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2000-2200 locuri de muncă suplimentare, direct și indirect, cu salarii în jur de media pe economie.