Acord pentru colectarea selectivă a deșeurilor în toate școlile din București

ASAP România, Primăria Sectorului 6 al Capitalei și Inspectoratul Școlar al Municipiului București au semnat astăzi un acord de parteneriat privind implementarea unui program pilot în cele 43 de școli gimnaziale și licee din Sectorul 6 al capitalei pentru a crea un model funcțional și eficient de infrastructură logistică și umană pentru colectarea selectivă a deșeurilor în vederea reciclării. Inițiativa vine ca răspuns la petiția națională (care a reunit deja peste 18.000 de semnatari) lansată de ASAP în luna noiembrie 2020 prin care elevii din România solicită autorităților să transforme școlile în unități funcționale de colectare selectivă a deșeurilor.

În baza Legii nr. 132/2010 (cu modificări ulterioare) privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice și a Legii nr. 211/2010 (cu modificări ulterioare) privind regimul deșeurilor, România are obligația de a colecta selectiv deșeurile în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul țării. Cu toate acestea, în realitate, școlile din România nu beneficiază de o infrastructură funcțională de colectare a deșeurilor.

România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale. Dintre materialele reciclabile cele mai mari procente le au plasticul (9,9%) și hârtia și cartonul (9,9%), amândouă reprezentând deșeuri generate în cantități mari în instituțiile de învățământ.

Pornind de la aceste realități, în iunie 2020 s-a lansat platforma ASAP, un program de responsabilitate socială care își propune să genereze o mișcare națională împotriva poluării cu plastic, în rândul adolescenților din România. În primele luni de la lansare programul s-a axat pe promovarea importanței implicării individuale pentru a opri poluarea cu plastic și pe generarea de materiale educative în acord cu universul tinerilor – animații, numere de stand-up, piese semnate de artiști cunoscuți, dar și interpretări ale problematicii plasticului expuse de creatorii de conținut pe care adolescenții îi urmăresc. În prezent ASAP a devenit o mișcare națională care numără peste 5.000 de ambasadori în rândul adolescenților.

Primăria Sectorului 6 are în desfășurare, alături de Administrația Școlilor, începând din luna noiembrie, un audit la nivelul școlilor din sector, care testează eficiența infrastructurii de colectare selectivă amplasată deja în toate cele 43 de școli de gimnaziu și liceu din sectorul 6.

Lipsa unui sistem de control care să facă dovada colectării selective confirmată de aproximativ 90% dintre școlile respondente și inexistența unui sistem de motivare a personalului auxiliar responsabil pentru colectarea și depozitarea corespunzătoare a deșeurilor colectate selectiv (97,2%), informații colectate în cadrul auditului, sunt printre principalele puncte care vor fi analizate în cadrul proiectului pilot și care vor face subiectul unor îmbunătățiri viitoare.

De asemenea, în contextul pandemiei generate de COVID-19, cât unitățile de învățământ vor rămâne închise, dată fiind și proximitatea acestora față de locuințe, se va lua în considerare oportunitatea de a folosi curtea școlilor pentru amplasarea unor unități de colectare selectivă de dimensiuni mai mari în care adolescenții și tinerii să poată depozita deșeurile în mod corespunzător.

Alături de ASAP și Primăria Sectorului 6, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și-a anunțat disponibilitatea de a facilita extinderea infrastructurii de colectare selectivă la nivelul întregii capitale. Primii pași vor consta în auditarea unităților de învățământ, stabilirea nevoilor logistice ale școlilor și susținerea activă a educației pentru mediu în unitățile de învățământ din capitală, astfel încât în toamna anului viitor Bucureștiul să fie un model de bună practică pe care, alături de partenerii instituționali, platforma ASAP să îl poată implementa la nivel național.

Cea mai recentă campanie de conștientizare demarată de platforma ASAP pentru susținerea petiției naționale care militează pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România îi are ca protagoniști pe membrii trupei Subcarpați.