Alergarea este o terapie ieftină și eficientă pentru depresie. Ce beneficii aduce sănătății mintale

Alergarea este o terapie ieftină și eficientă pentru depresie. Ce beneficii aduce sănătății mintale

Alergarea poate ușura depresia. Aceasta este concluzia unui nou studiu de la Universitatea Vrije din Amsterdam, în urma comparării efectelor antidepresivelor și ale mișcării asupra anxietății, depresiei și sănătății generale.Alergarea nu aduce beneficii doar corpului, ci și minții FOTO Shutterstock

Alergarea nu aduce beneficii doar corpului, ci și minții FOTO Shutterstock

Studiul a inclus 141 de pacienți care au avut depresie și/sau anxietate, anunță news.yahoo.com. Acestora li s-a oferit opțiunea de a alege să ia antidepresive ISRS (inhibitor selectiv al recaptării serotoninei) sau să participe la terapie de alergare în grup pentru o perioadă de 16 săptămâni,  se arată într-un comunicat de presă al universității.  

Majoritatea pacienților – 96 dintre ei – au ales alergarea, în timp ce 45 au ales antidepresive.

Rezultatele studiului, publicate în Journal of Affective Disorders și prezentate la Congresul ECNP din Barcelona în acest weekend, au arătat că alergarea și medicamentele oferă aproximativ aceleași beneficii pentru sănătatea mintală.

În ceea ce privește sănătatea fizică, alergarea a demonstrat îmbunătățiri, în timp ce antidepresivele au avut un impact ușor negativ.

Un dezavantaj al alergării a fost că avea o rată de abandon mult mai mare, a constatat studiul.

Am vrut să comparăm modul în care exercițiile fizice sau antidepresivele vă afectează sănătatea generală, nu doar sănătatea mintală”, a spus cercetătorul principal Brenda Penninx, profesor de la Universitatea Vrije, Amsterdam, când a prezentat lucrările la conferința ECNP din Barcelona.

O alegere în viața reală

Acest studiu le-a oferit persoanelor anxioase și deprimate o alegere în viața reală, medicamente sau exerciții”, a continuat ea. „Interesant, majoritatea a optat pentru exerciții fizice, ceea ce a dus la ca numărul din grupul de alergare să fie mai mare decât în ​​grupul de medicamente”.

Grupul antidepresiv a luat medicamentul Escitalopram (nume de marcă Lexapro), care este utilizat pentru a trata depresia și tulburarea de anxietate generalizată.

Grupul de alergare a participat la două până la trei sesiuni de grup „supravegheate îndeaproape” de 45 de minute pe săptămână.

Deși mai mulți oameni au ales terapia de alergare, doar 52% dintre ei au aderat la rutina de exerciții fizice – în timp ce 82% din grupul de antidepresive au continuat să ia cu regularitate medicamentele prescrise, se arată în comunicat.

Îmbunătățirea stării psihice

La sfârșitul perioadei de 16 săptămâni, aproximativ 44% dintre persoanele din ambele grupuri au prezentat îmbunătățiri ale simptomelor de depresie și anxietate.

Ambele intervenții au ajutat la depresie în aproximativ aceeași măsură. Antidepresivele au avut, în general, un impact mai rău asupra greutății corporale, variabilității ritmului cardiac și tensiunii arteriale, în timp ce terapia alergării a dus la un efect îmbunătățit asupra stării generale și a ritmului cardiac”, a spus Penninx.

Există loc pentru ambele terapii în gestionarea depresiei, a adăugat cercetătorul.

„Studiul arată că multor oameni le place ideea de a face mișcare, dar poate fi dificil să ducă la îndeplinire acest lucru, chiar dacă beneficiile sunt semnificative”.

Antidepresivele sunt „în general sigure și eficiente” pentru majoritatea oamenilor, a spus Penninx – deși au potențiale efecte secundare pentru unii oameni.

Știm că a nu trata deloc depresia duce la rezultate mai rele, așa că antidepresivele sunt în general o alegere bună… dar nu toți pacienții răspund la antidepresive sau sunt dispuși să le ia.

„Trebuie să extindem arsenalul de tratament”

Descoperirile studiului sugerează că terapia fizică ar putea fi o alegere bună – și poate chiar mai bună – pentru unii pacienți, a adăugat ea.

Iar alergarea nu este singura modalitate de a implementa terapia cu exerciții, a remarcat Penninx în timpul unui interviu acordat Fox News Digital.

„Convingerea mea personală este că indiferent de tipul de exercițiu la care participă oamenii, atâta timp cât are o intensitate minimă, pentru o perioadă mai lungă, ar putea fi benefic pentru sănătatea mentală și fizică ,” ea a spus.

Cu toate acestea, exercițiile fizice nu ar trebui privite ca un „medicament minune”, a spus Penninx.

În ambele grupuri de tratament au existat persoane care au răspuns și persoane care nu au răspuns”, a spus ea.

Așadar, descoperirile noastre nu ar trebui interpretate în așa fel încât toți oamenii depresivi să oprească medicamentele și să treacă la alergare”.

Ea a adăugat: „Cu toate acestea, studiul nostru ilustrează că ar trebui să luăm în considerare tratamentele stilului de viață, cum ar fi terapia alergării, mult mai mult în îngrijirea sănătății mintale”.

Unii oameni beneficiază în mod clar de antidepresive, alții pot beneficia de terapie cu alergare, iar alții ar putea avea nevoie de ambele pentru a se recupera de la depresie”, a spus ea pentru Fox News Digital.

Cu toate acestea, între timp, trebuie să extindem arsenalul de tratament pentru depresie și să integrăm și să implementăm mai bine programele de stil de viață în îngrijirea sănătății mintale”.