Alimente pe placul copiilor dar care sunt nesanatoase

De la bauturi sportive pana la gustari pe baza de suc concentrat de fructe, exista foarte multe optiuni intens mediatizate, dar nu mereu ceea ce prezinta reclamele corespunde cu realitatea. Anumite alimente au devenit deja clasice pentru copii, de exemplu biscuitii graham ca gustare sau sucul de mere in pauzele de relaxare. Par foarte sanatoase dar oare este chiar asa? In momentul in care incepi sa analizezi etichetele cu profilul nutritional si faci calculul caloriilor este posibil sa descoperi ca preparatele pe care le prefera copilul nu sunt deloc atat de benefice precum credeai. Iata ce alimente nu sunt deloc utile pentru copii, desi par acceptabile:

1. Bauturile sportive. Chiar daca au fost create special pentru atleti, bauturile sportive sunt adesea impartite la finalul meciurilor, ia parintii sunt convinsi ca sunt benefice pentru copii, mai ales daca este cald afara si au transpirat in timpul meciului. In cadrul chestionarelor realizate multi parinti au afirmat ca li se pare ca aceste bauturi sunt „destul de sanatoase” sau chiar „foarte sanatoase”. Realitatea este ca bauturile sportive nu sunt deloc potrivite pentru copii si ca electrolitii pe care ii pierd in urma efortului fizic din timpul meciurilor sau altor activitati solicitante pot fi inlocuiti cu ajutorul sodiului si potasiului continut de alimentele obisnuite. O sticla de 500ml dintr-o bautura sportiva contine foarte multe substante de care copiii nu au nevoie, de exemplu mai mult de 8 linguri de zahar si ingrediente artificiale precum conservantii sau colorantii.

2. Pasta cu gust de ciocolata si alune. Copiii adora Nutella, dar primele doua ingrediente ale acestui produs sunt zaharul si uleiul. O singura portie contine 21g de zahar, mai mult de 5 lingurite de zahar, aproape de recomandarea pentru totalul zilnic formulata de Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii.
Este usor de inteles de ce parintii sunt in continuare atrasi ca cumpere Nutella, avand in vedere faptul ca este prezentata ca o parte importanta a unui mic dejun sanatos, alaturi de felii de paine din faina integrala sau langa o portie de cereale.

3. Jeleurile care contin concentrat de fructe. Este vorba despre jeleurile cu forme atractive, de ursi sau alte animale, care sunt prezentate ca fiind mai sanatoase decat bomboanele obisnuite. O punga mica de astfel de jeleuri contine mai multe lingurite de zahar adaugat, asa ca nu te lasa inselat de etichetele care scriu ca sunt preparate folosind „fructe naturale”. Majoritatea contin concentrat din suc de fructe, care este in esenta o alta forma de zahar adaugat, fara fibrele utile pe care le furnizeaza fructele.

4. Sucul de fructe. Academia Americana de Pediatrie recomanda limitarea sucului de fructe la 200ml pe zi pentru copiii intre 1 si 6 ani si la 350ml intre 7 si 18 ani. Copiii ar trebui incurajati sa prefere fructele intregi in locul sucurilor, chiar daca este vorba despre o varianta 100% naturala. Aceste sucuri sunt forme concentrate de zahar si calorii si, datorita gustului dulce, cresc sansele ca cei mici sa bea suc in exces. Prea mult suc va reduce apetitul si poate provoca diareea sau obezitatea infantila.

5. Biscuitii graham. Sunt serviti adesea la scoala sau la gradinita, dar sunt foarte asemanatori cu prajiturile. De obicei contin faina alba rafinata si zahar adaugat. Unele variante de biscuiti graham sunt fortificate cu fier si calciu, dar cantitatile sunt foarte reduse si este mult mai bine sa alegi o alta sursa pentru a preveni carentele nutritionale ale celui mic. sursa: eva.ro