Aluat dospit este o reteta pentru cornuri, cozonaci, colaci, mucenici, gogosi, placinte, buseuri. Aluat dospit dintr-un kg de faina si 4 galbenusuri, reteta cu toate secretele, pentru produse moi si pufoase.
- 4 galbenusuri
- 1 lingurita de sare
- 1 kg de faina 000
- 14 g de drojdie uscata
- 100 g de zahar
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 2 lingurite cu varf de coaja de lamaie si portocale
- 1 lingurita otet
- aproximativ 500 ml de lapte
- 50 ml de ulei
- 100 g de unt
Cum se face reteta de aluat dospit?
Faina bine cernuta, se asaza intr-un bol/lighean.
Peste galbenusuri adaugam o lingurita de sare si le batem impreuna. Le lasam deoparte, ca sa se intensifice culoarea acestora.
Punem in bolul mixerului faina, adaugam drodjia uscata, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si portocala.
Sfaturi
Toate ingredientele trebuie sa fie de buna calitate, calde, la temperatura camerei, nu reci, din frigider.
Aluatul trebuie sa fie cald, astfel dospeste repede. Daca este rece, va creste greu. Deci vedeti sfaturile pe care le-am dat in reteta de cozonac, mai sus.
Aluat dospit reteta pentru cornuri, cozonaci
Punem si galbenusurile, o lingurita de otet, 450 ml din cantitatea de lapte (pentru inceput). Otetul va ajuta aluatul sa creasca mai repede.
Framantam totul la viteza a doua si mai adaugam si restul de lapte, daca este nevoie. Tot acum adaugam si uleiul.
Lasam sa se framante totul pentru 10 minute.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si il lasam pentru o ora sa creasca.
Ungem masa cu unt, impachetam aluatul si il mai framantam, ungem si aluatul si framantam pana cand terminam tot untul. Untul va da o finete aparte aluatului, copturile se vor desface fasii, fasii.
Il acoperim din nou si il lasam din nou sa creasca, pana cand isi tripleaza volumul. Musai la cald, pe un vas cu apa calda sau in cuptorul putin caldut.
Asa arata dupa ce creste bine, pur si simplu da afara din castron!