Apro’tech și Food for the Earth, câștigătoarele finanțării Climate Community Lab

Proiectele “Apro’tech”, o colaborare ungaro-bulgară, și “Food for the Earth”, o colaborare româno-bulgară, sunt cele două echipe câștigătoare a finanțării inițiale de 20.000 de euro. După analiza a mai mult de 40 de proiecte inovative care au fost depuse pentru această rundă de finanțare, cu inițiative care demonstrează că pot aduce impact în Centrul și Estul Europei, reprezentanții EIT Climate-KIC, Ashoka, 4CF Strategic Foresight și Centre for Systems Solutions au decis să selecteze două idei câștigătoare care dovedesc un grad înalt de inovație, fezabilitate, potențial de impact și expertiză.

Proiectul “Apro’tech” este o colaborare transnațională între Habitat for Humanity Hungary și Energy Agency of Plovdiv (EAP) Bulgaria. Misiunea Apro’tech Habitat este să facă tehnologii de încălzire eficiente, sigure și prietenoase cu natura, accesibile pentru majoritatea comunităților marginalizate. Ideea lor este să proiecteze, să construiască și să testeze primele prototipuri ale unui sistem de încălzire la preț redus, precum și să lucreze la recomandări de politici publice pentru un sistem social de înlocuire a sobelor care va fi ulterior diseminat în regiunea Europei Centrale și de Est.

„Food for the Earth – Composting Communities for Climate” este o colaborare transfrontalieră între startup-ul Urban Cultor din București și Our Neighborhood Association for Sustainable Practices din Bulgaria. „Hrana pentru Pământ” este o inițiativă comunitară de compostare la fața locului, construită pe o infrastructură cu emisii reduse de carbon și care oferă servicii cu impact redus asupra mediului, fiind o abordare socială și economică ecologică integrată și inovatoare.

Europa Centrală și de Est se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări, dar totodată și oportunități, de la căderea Cortinei de Fier: asigurarea unei tranziții juste în domeniul energiei și climei, care transformă economiile noastre și nu lasă pe nimeni în urmă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de acțiuni și soluții la firul ierbii. Ne-am dat seama că există soluții și idei inovatoare la nivel local, dar trebuie să fie descoperite și susținute. Acesta este motivul pentru care, în 2020, am implicat mulți dintre creatorii de schimbare din regiune într-un laborator comunitar menit să încurajeze încrederea, cooperarea, învățarea și inspirația. Mă bucur că am putut oferi în parteneriat cu EIT Climate-KIC suma de 20.000 EUR, finanțare inițială pentru creatori de schimbare în domeniul climei din România, Ungaria și Bulgaria, cu soluții gata de implementat în domeniile sărăciei energetice, agriculturii comunitare și eficienței energetice ”, a declarat Corina Murafa, co-director Ashoka.

Sprijinirea dezvoltării ideilor climatice pozitive în Europa Centrală și de Est a fost obiectivul principal al Climate Community Lab, un proiect pilot care reunește creatorii de schimbare pentru climă din regiunea noastră. Această rundă de finanțare inițială precede o primă rundă cu o valoare similară.

Într-un proces de trei luni de construire a încrederii și colaborări inspiraționale în domeniul acțiunii pentru climă din Europa Centrală și de Est, Community Lab a acordat o finanțare inițială în valoare totală de 40.000 euro pentru creatorii de schimbare din domeniul climei din regiune.