Armata intervine pentru prevenirea infracțiunilor silvice din această perioadă

Printre măsurile prevăzute de Guvern în Ordonanța Militară numărul 7, privind combaterea epidemiei de Covid19, se regăsește și implicarea armatei pentru prevenirea infracțiunilor silvice. Potrivit Agent Green, în ultima săptămână din luna martie au fost efectuate, oficial, 79.965 de transporturi  de lemne, „un nivel record de exploatare a pădurii”.

„La solicitarea domnului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, domnul Costel Alexe, am introdus în Ordonanța militară un articol pentru a preveni infracțiunile silvice în această perioadă, în sensul că personalul Gărzilor Forestiere teritoriale şi judeţene sau cu atribuţii de control sau de pază pe linie silvică vor participa în dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei de toate drumurile publice din zona de competenţă, evident, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naţionale în vederea desfăşurării activităţii şi controalelor specifice pe linie de control silvic”, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, într-o conferință de presă despre Ordonanța Militară numărul 7.

Potrivit articolului 17, aliniatul 2, controalele specifice se vor face în punctele de control existente, în funcţie de personalul disponibil, la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuţii de control şi de pază pe linie silvică.

Agent Green: 79.965 de transporturi  de lemne într-o săptămână

Potrivit unei petiții online inițiată de Agent Green, în ultima săptămână din martie au fost efectuate, oficial, 79.965 de transporturi  de lemne, „un nivel record de exploatare a pădurii”.

„Și tot oficial, din Inventarul Forestier Național, se știe că pe lângă fiecare arbore doborât legal, un altul cade tăiat ilegal”, mai precizează aceștia.

Organizația atrage atenția că Garda Forestieră și cea de Mediu lucrează online, începând din 23 martie, „deci hoții de lemne și braconierii nu mai sunt deranjați de nimeni”.

„Se știe că poluarea slăbește sistemul imunitar și vulnerabilizează cetățenii în fața Coronavirus și a bolii generate de acesta. Pădurea este singura sursă de purificare a aerului și de oxigen în această perioadă”, au mai scris cei de la Agent Green în petiție.