Baile Olanesti – mini ghid turistic

Baile Olanesti – mini ghid turistic

Baile Olanesti – Informatii generale

Situata intr-o depresiune intracolinara a Carpatilor Meridionali, Baile Olanesti apartine de judetul Valcea. Asezat la o altitudine de aproximativ 450 m si inconjurat de muntii Gerea, Folea si Caprareata, se afla de o parte si de alta a raului Olanesti. Apropierea de orasul resedinta de judet Ramnicu Valcea (aproximativ 18 km) fac din acest loc o statiune preferata de multi turisti. Localitatea este cunoscuta pentru izvoarele minerale iodurate, bromurate, sulfuroase, sodice, calcice, si clorurate, dar si pentru pomicultura si cresterea animalelor, chiar daca activitatea de baza este turismul. Climatul statiunii este foarte placut, cu influente mediteraneene, iernile fiind blande si verile racoroase, cu nebulozitate scazuta si precipitatii moderate.

Baile Olanesti

Spre deosebire de Olanesti-sat, asezare veche, orasul Olanesti este cunoscut de curand, identificandu-se cu vechimea izvoarelor. Acesta este mentionat in anul 1760 ca loc in care se gasesc izvoare tamaduitoare.

Parcul Central și Aleea Izvoarelor

Aflat chiar în mijlocul stațiunii, Parcul Central din Băile Olănești este un loc de relaxare, recent modernizat, demn de o stațiune balneară.

Aleea Izvoarelor este o promenadă deosebită ce te poartă prin natura vie din stațiune, având tot timpul râul lângă tine. Toamna, este anotimpul ideal pentru o plimbare pe această alee.
Satul Pietrișu și satul Comanca

Pentru iubitorii de natură și simplitate, Olănești oferă și altceva: satele sale satelit, locuri desprinse parcă din altă lume. O lume din secolul 19, de pe vremea regilor, aici ulițele și casele încă sunt la fel.

Biserica Sfântul Pantelimon

Cunoscută și ca Biserica lui „Horea” din Albac, biserica din lemn se află în centrul stațiunii Băile Olănești și datează din anul 1752.

Lacul cu nuferi

Lacul cu nuferi din Băile Olănești se află aproape de centrul stațiunii și reprezintă un important obiectiv turistic pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în stațiune.

Satul Tisa și Schitul Bradu

Tisa este o localitate componentă a orașului Băile Olănești, așezată pe Dealul Tisei la 712 m altitudine, într-o zonă superbă unde se poate vedea toată cresta Masivului Buila-Vânturarița.

Satul are doar câteva case, însă peisajul este minunat și aerul foarte curat. Este singurul sat din țară care a avut eliport, acum terenul însă este abonadonat.

Schitul Bradu este situat în satul Gurguiata, la aproximativ 5 km de Tisa și are o istorie tulburătoare, asemănătoare cu povestea păsării Pheonix. Până în 1999 a fost schit de călugări, iar după acest an s-a stabilit aici o comunitate de 10 maici.

Schiturile Pahomie și Pătrunsa

Schitul Pahomie este situat în comuna Bărbătești, la aproximativ 30 km de Râmnicu Vâlcea, sub crestele Munților Căpățânii și este unul dintre cele mai izolate schituri sihăstrești din țara nostră.

Este un lăcaș superb, zidit în apropiere de „Izvorul Frumos”, construit în stâncă și aflat într-o perfectă uniune cu natura.

Bisericuța fără turlă este impresionantă și te duce imediat cu gândul la meteore. Biserica în forma de astăzi este reconstruită în anul 1952, păstrându-se forma originală.

Schitul Pătrunsa este un locaș monahal ortodox de o frumusețe aparte, așezat pe o poiană la adăpostul muntelui, sub Curmătura Builei. Aceasta este o mănăstire de călugări, izolați în munte pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, asemenea monahilor de la Muntele Athos.

La schitul Pătrunsa nu se poate ajunge cu mașina, iar locul oferă o liniște atât de benefică celor încărcați cu grijile cotidiene.

Parcul Național Buila-Vânturarița

Parcul Național Buila-Vânturarița este o arie protejată de interes național, situată în Subcarpații Getici, pe teritoriul administrativ al județului Vâlcea. Este cel mai mic parc național din România cu o suprafață de 4.186 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă montană (relief carstic cu vârfuri ascuțite, creste calcaroase, peșteri, cheiuri, văii, păduri, pajiști și fânețe) ce adăpostește o gamă floristică și faunistică variată, specifică Meridionalilor.

Masivul Buila – Vânturarița se intinde de la vest de Cheile Bistriței și până la est de Cheile Olăneștilor (Folea). Creasta Buila – Vânturarița are o lungime de circa 14 km și altitudinea absolută este în Vârful Vanturarița Mare (1885 m).