Banii pentru tichete de vacanță. Avertismentul ANAT: „O mare greşeală. Ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi”

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că impactul direct al eliminării / suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism, iar turismul ar fi aruncat cu 10 ani înapoi.

Datorită voucherelor de vacanţă, numărul de structuri de cazare clasificate din România s-a triplat: de la 6.200, câte erau în 2006, la 20.000 în 2023, arată ANAT. 

Beneficiarii voucherelor cheltuiesc suplimentar 1.400-1.450 de lei peste cei 1.450 acordaţi, deci dublează suma alocată.

”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că impactul direct al eliminării / suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism. Mai precis, 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanţă nu îşi vor mai permite să meargă în vacanţă, în timp ce alţi 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara ţării. De asemenea, având în vedere că beneficiarii voucherelor de vacanţă cheltuiau şi sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiţi în plus), impactul negativ va fi cu atât mai mare. Impactul total al acestei posibile măsuri ar determina o prăbuşire a turismului intern cu 50%. Din păcate, mai toate variantele de modificare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de care reprezentanţii industriei turistice au luat la cunoştinţă sunt păguboase pentru turismul românesc”, arată ANAT.