Campioni ai Planetei, concurs de acasă pentru elevi și profesori

Fundația Noi Orizonturi organizează concursul „Campioni ai Planetei”, care creează un context pentru învățare relevantă și acțiuni concrete, chiar și de acasă. Elevii trebuie să trimită un articol, un vlog, un podcast sau un prototip cu idei care să contribuie la bunăstarea Planetei, iar profesorii sunt invitați să propună planuri de lecție.

Din 2015, Națiunile Unite ne îndeamnă să acționăm asupra celor mai mari probleme mondiale expuse, prin atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). Aceste obiective au puterea de a crea o lume mai bună până în 2030, prin eradicarea sărăciei, combaterea inegalităților și abordarea cu urgență a schimbărilor climatice.

„Acum, mai mult ca oricând, este nevoie să îi pregătim pe tineri pentru prezent – la care nu de mult timp făceam referire ca la acel «viitor incert». Noi competenţe şi cunoştinţe sunt necesare. Perspectiva, gândirea critică, curajul de a acţiona, accesul la servicii de sănătate și respectarea drepturilor umane, consumul responsabil de resurse sunt doar câteva dintre elementele pe care orice copil şi tânăr care va influenţa direcţia noii societăţi trebuie să le cunoască și să le practice”, transmit cei de la Fundația Noi Orizonturi.

Elevii și Profesorii, provocați să devină Campioni ai Planetei

„Campioni ai Planetei” este concursul realizat de către Fundația Noi Orizonturi în parteneriat cu LIDL Romania prin care se creează un context pentru învățare relevantă și acțiuni concrete, chiar și de acasă. Proiectul este dedicat elevilor și profesorilor din țară și se desfășoară în această primăvară.

Pornind de la cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă (O.D.D.) identificate ca prioritare anul acesta, Fundația Noi Orizonturi împreună cu Lidl România provoacă profesorii și elevii să creeze soluții practice direct de la ei de acasă pe unul dintre subiectele:

ODD 3 – Sănătate și bunăstare – Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă.

ODD 4 – Educație de calitate – Garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți.

ODD 10 – Inegalități reduse – Reducerea inegalităților în interiorul țărilor și de la o țară la alta.

ODD 11 – Orașe și comunități sustenabile – Dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente și durabile.

Cum pot elevii deveni Campioni ai Planetei?

Elevii sunt provocați să facă o mică schimbare în viața lor pentru a contribui la cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă și să conecteze ceea ce au învățat la școală cu informații și subiecte discutate la nivel mondial.

Aceștia pot scrie un articol, filma un vlog, înregistra un podcast sau crea un prototip, astfel încât să fie o inspirație pentru alți elevi care ar putea să contribuie la bunăstarea planetei.

Cum pot profesorii inspira și alți profesori?

Profesorii din orice nivel de școlarizare sunt invitați să propună planuri de lecție care să ajute elevii să „vadă” conexiunea între ceea ce se învață la orele de curs și contribuția la unul dintre cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Data limită de înscriere a propunerilor atât pentru profesori, cât și pentru elevi este 15 mai 2020, ora 20.00, iar toate detaliile legate de înscrierea în cadrul campaniei Campioni ai Planetei pot fi găsite pe site-ul oficial.

Premii

Cele mai bune 10 planuri de lecție ale profesorilor vor fi cuprinse într-un ghid online de bune practici. De asemenea, autorii acestor planuri de lecție câștigătoare vor primi abonamente la instrumente online precum Zoom, OpenLearning, Storybirds etc. în valoare de maxim 1.000 RON.

Cele mai bune 10 materiale ale elevilor vor fi promovate de Fundația Noi Orizonturi în cadrul unui mini serial educațional dedicat elevilor, iar câștigătorii vor primi câte un loc în tabăra „Campionii Planetei” care se va desfășura la Straja, județul Hunedoara.