Da, a venit din nou acel moment al anului in care pregatim mucenici, un desert pe care toata lumea il iubeste, disponibil in mai multe variante, in functie de regiunile tarii. In cazul in care si tu vrei sa te bucuri de o portie delicioasa (sau doua-trei, intelegem perfect), te provocam sa pornesti alaturi de noi intr-o aventura culinara si sa descoperi cele mai gustoase retete de mucenici.
- Traditia mucenicilor
- Reteta de mucenici moldovenesti
- Reteta de mucenici muntenesti
Traditia mucenicilor
Multa lume stie ca 9 martie este ziua in care mancam mucenici, insa nu toti cunoastem semnificatia acestei traditii. Povestea a inceput in Sevastia, un oras din Armenia antica, aflat acum pe teritoriul Turciei, unde au fost omorati 40 de soldati crestini, care au refuzat sa se inchine la idoli si sa renunte la religia lor. In amintirea lor, oamenii pregatesc acum colaci numiti mucenici (care mai sunt cunoscuti drept sfintisori sau bradosi), pe care ii dau de pomana. Tot in aceasta zi, satenii scot plugul la arat, un obicei care marcheaza inceputul unui nou an agricol. Ritualul difera de la o regiune la alta, la fel ca retetele pentru mucenici, care se prepara diferit in functie de zona tarii: cei din Moldova sunt copti, pe cand cei din Muntenia sunt fierti. O alta traditie spune ca, pe 9 martie, barbatii ar trebui sa bea 40 de pahare de vin pentru a fi sanatosi tot anul.
Reteta de mucenici moldovenesti
Mucenici moldovenesti cu miere si nuca Pentru aproximativ 15 mucenici moldovenesti, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru aluat:
- 1 kilogram de faina;
- 400-450 de mililitri de lapte;
- 50 de mililitri de ulei;
- 3-4 oua;
- 50 de grame de drojdie proaspata;
- 200-250 de grame de zahar;
- 2 pliculete de zahar vanilat;
- coaja rasa de la o lamaie;
- un varf de lingura de sare.
Pentru sirop:
- 300 de mililitri de apa;
- 100 de grame de zahar;
- esenta de vanilie;
- coaja rasa de la o lamaie;
- coaja rasa de la o portocala.
Pentru glazura:
- 200 de grame de miere;
- 200 de grame de nuca macinata.
Preparare: In primul rand, se amesteca ingredientele (lasate in prealabil la temperatura camerei) pentru aluat si se framanta cu mana, cu ajutorul mixerului sau al masinii de facut paine, pana cand acesta capata o textura densa si elastica. Lasa aluatul la crescut pentru aproximativ o ora si modeleaza apoi mucenicii (de obicei, in forma cifrei 8). Asaza mucenicii direct in tava de copt, apoi unge-i cu putin lapte. Pune aluatul la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de minute. In acest timp, pregateste siropul din ingredientele mai sus mentionate, puse impreuna la fiert. Daca nu iti place esenta de vanilie, poti folosi una de rom sau orice alta aroma pe gustul tau. Dupa ce scoti mucenicii din cuptor, lasa-i cateva minute la racit si toarna siropul cu lingura peste ei (cam doua linguri pentru un mucenic). Asteapta pana cand siropul este bine absorbit si foloseste apoi o pensula pentru a unge mucenicii cu miere, presarand nuca macinata pe deasupra. Reteta pentru mucenicii moldovenesti se foloseste preponderent in zona Moldovei, a Banatului si a Ardealului. Pentru varianta de post a acestei retete, inlocuieste laptele cu 400-450 de militri de apa minerala sau suc de fructe (de portocale, de preferat).